On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
06:46

Čínská státní televize CGTN, které na začátku února britský regulátor zrušil licenci, požádala o povolení k vysílání ve Francii. Francouzský regulátor CSA uvedl, že se na něj stanice obrátila v prosinci, napsal v neděli deník Financial Times.(ČTK)

06:54

V Barceloně v neděli pokračovaly šestým večerem v řadě demonstrace na podporu kontroverzního rapera Pabla Haséla, který byl odsouzen a uvězněn za urážku královské koruny a podporu teroristických skupin. I včera se protesty proti omezování svobody vyjadřování zvrhly v násilnosti. (AP/ČTK)

07:00

Ministerstvo zdravotnictví dnes vydá mimořádné opatření, ve kterém zpřísní povinnost ochrany dýchacích cest. Podle dřívějšího vyjádření ministra Jana Blatného (ANO) bude nařízení platit od půlnoci z dneška na úterý, týkat se bude veřejných míst s větší koncentrací lidí. (ČTK)

07:07

Vicepremiér Jan Hamáček bude na dubnovém sjezdu ČSSD obhajovat funkci předsedy strany, řekl MfD. Kandidaturu na šéfa ČSSD už ohlásil ministr Petříček. (ČTK)

07:10

Dnes je poslední den, kdy je možné zaplatit zálohu na paušální daň za měsíc leden a únor. K paušální dani, která je od letoška novinkou, se přihlásilo zhruba 71 tisíc podnikatelů. Pro letošní rok paušální daň činí 5469 korun za měsíc. (ČTK)

07:22

Americký Federální úřad pro letectví nařídil mimořádnou kontrolu letadel Boeing 777 po sobotním incidentu v Denveru. Na předměstí amerického města dopadl z letadla společnosti United Airlines obrovský kus motoru. (ČTK)

07:34

Slibovaný návrat maturantů a devátých ročníků do škol k začátku března pravděpodobně neproběhne. Podmínkou jejich prezenční výuky je pravidelné testování na nákazu covidem-19. Dodavatel antigenních testů vybraný v pátek byl ale zpochybněn...

07:44
07:44

PPF oznámila prodloužení termínu závaznosti veřejného návrhu na odkoupení části akcií Monety Money Bank do 5. března 2021. PPF nabízí 80 Kč za akcii. (ČTK)

07:46
07:58

Reprodukční číslo po šesti dnech růstu kleslo na 1,16. Skóre PES, kterým se původně měla řídit opatření proti šíření covidu, je k dnešku na 75 bodech. (ČTK)

08:10

V neděli přibylo 4002 případů covidu, asi o 1100 víc než před týdnem. Pozitivních bylo 40,6 pct. testů. Ve vážném stavu bylo v neděli 1263 pacientů. (ČTK)

08:10
08:21

Dálniční přechod Rozvadov je průjezdný bez kolon. Na Folmavě je kvůli německým kontrolám fronta 2,5 km. Další přechody v Plzeňském kraji jsou bez front. (ČTK)

08:32

Dubaj je pod stále silnějším tlakem, aby zveřejnila zprávy o osudu vězněné princezny Latífy. Videa, na kterých princezna mluví o svém uvěznění, vyvolala obrovský celosvětový ohlas a spustila kritiku emirátu...

08:44

ČOI loni zabavila padělky v hodnotě originálů 32,5 milionu korun. Meziročně to bylo méně zhruba o 120 milionů. Tržnice byly velkou část roku zavřené. (ČTK)

08:56
09:09

Celosvětové dividendy by se v letošním roce mohly zvýšit až o pět procent. Ukazuje to studie investiční společnosti Janus Henderson. Loni pandemie covidu-19 způsobila, že dividendy klesly nejvýrazněji od globální finanční krize před více než deseti lety. (ČTK)

09:20

Polsko tento týden oznámí nová pravidla, podle nichž bude při vjezdu do země požadován negativní výsledek testu na koronavirus. Podle ministra zdravotnictví Adama Niedzielského začala v zemi třetí vlna pandemie, která zřejmě bude kulminovat na přelomu března a dubna. (ČTK)

09:31

Ústavní soud vyhověl návrhu 63 senátorů a zrušil část omezení pro maloobchod a služby zavedených kvůli šíření koronaviru. Nebyla dostatečně odůvodněna. Soudu například vadil výběr prodejen, které zůstaly otevřené a které musely být zavřené. (ČTK)

09:43
 
09:54

Stále se zhoršující situace v nemocnicích může lékaře dotlačit k tomu, že pacientům, jimž by dřív dali šanci, už ji nedají. Protože pro ně nebude místo. "Kritéria budou prostě tvrdší. Co by se dříve ještě zkusilo, se teď už nezkusí," nastiňuje Dušan Morman, primář oddělení ARO liberecké krajské nemocnice.

10:04

Svaz obchodu vyzval vládu,aby předložila návrh na náhradu škod za uzavření prodejen. Omezení bylo protiústavní a obchody by se měly otevřít, uvedl. (ČTK)

10:15

Dopravní koncern ICOM transport potřeboval pro řidiče kamionů jezdících do Německa kvůli mimořádným opatřením na hranicích minulý týden za pět dní okolo 320 testů na covid-19. Na antigenní testy musejí řidiči každých 48 hodin. Odběrová místa na to nemají dost kapacity. (ČTK)

10:27

Andamanským mořem je unášen porouchaný člun, na němž jsou uprchlíci z menšinového etnika Rohingů. Upozornil na to Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, podle něj někteří z nich již zemřeli kvůli nedostatku jídla a vody. Úřad vyzval vlády jihoasijských zemí, aby uprchlíkům pomohly. (ČTK)

10:38
 
10:50

Podnikatelská nálada v Německu se v únoru zlepšila mnohem výrazněji, než se očekávalo. Německá ekonomika těží z příznivého vývoje v průmyslu, který pomáhá kompenzovat negativní dopady pandemie covidu-19. (ČTK)

11:01

Evropská unie je připravena přijmout sankce vůči činitelům barmské armády odpovědným za vojenský převrat z počátku února. Shodli se na tom dnes ministři zahraničí zemí bloku, kteří zároveň vyzvali k ukončení násilností a obnově civilní vlády. (ČTK)

11:11

Protestní hladovkou se od neděle snaží dosáhnout svého vydání zpět do Francie desítka žen, které jsou nyní i s dětmi v Sýrii v táboře pro lidi spojované s teroristickou organizací Islámský stát. Paříž ale trvá na tom, že dospělé ženy mají stanout před soudem v Sýrii. (ČTK)

11:23
 
11:34

Většina Slováků se cítí nedostatečně finančně ohodnocena za svou práci a považuje za nespravedlivé, když si lidé s vyššími příjmy mohou dovolit lepší zdravotní péči nebo zaplatit svým dětem lepší vzdělání. Obyvatelé země také očekávají, že o lidi bez práce se postará stát. (ČTK)

11:44

Ve věku 76 let zemřel v neděli malíř, grafik, kreslíř a pedagog Ivan Ouhel. Zaměřoval se především na krajinu a figuru, byl jedním ze zakládajících členů Volného sdružení 12/15 - Pozdě, ale přece, které usilovalo o spolupráci umělců bez ohledu na rozdílnost názorů nebo výtvarných stylů. (ČTK)

11:54

Celosvětový prodej chytrých telefonů loni v důsledku pandemie klesl o 12,5 procenta na 1,35 miliardy přístrojů. Do čela trhu se ve čtvrtém čtvrtletí poprvé od roku 2016 vrátil Apple. Ukázaly to údaje, které na svých internetových stránkách zveřejnila výzkumná společnost Gartner.

12:05

Ostravská skupina Cylinders Holding, která je globálním výrobcem bezešvých ocelových lahví, loni podle předběžných výsledků dosáhla nekonsolidovaného obratu 4,4 miliardy korun, o 4,4 procenta většího než v roce 2019. (ČTK)

12:06
 
12:17

Lednovou potyčku nezařazeného poslance Lubomíra Volného ve sněmovně předala policie k přestupkovému řízení. Incident, který se stal na plénu dolní komory, prověřovali policisté pro podezření z trestného činu výtržnictví. (ČTK)

12:28

Italský velvyslanec v Kongu Luca Attanasio a další dva lidé zemřeli po útoku na konvoj Organizace spojených národů na východě Konga. Útočníci chtěli nejspíš unést představitele OSN. O útoku informovaly agentury Reuters a AFP s odvoláním na mluvčího parku Virunga v Kongu a diplomatické zdroje. (ČTK)

12:40

Tříkrálová sbírka letos vynesla celkem 80,3 milionu korun, o 50 milionů méně než loni. Kvůli epidemii koronaviru nemohli tentokrát koledníci s pokladničkami do ulic. Pořádající Charita ČR je s výsledkem spokojena, některé plány bude ale potřeba omezit. (ČTK)

12:51
 
13:02

Finanční skupina Penta prodá společnost Mecom Group, která sdružuje masokombináty v Maďarsku a na Slovensku, včetně největšího slovenského zpracovatele masa v Humenném. Koupí je americká společnost Smithfield Food. Transakce podléhá schválení regulačními úřady a její hodnota nebyla nezveřejněna. (ČTK)

13:13

Roušky zdarma pro lidi v nouzi by mohly rozdělovat potravinové banky. Správa státních hmotných rezerv by jim měla dodat 7,5 milionu ochranných pomůcek. Počítá se s balíčkem 50 roušek na osobu. Vyplývá to z návrhu ministerstva práce, který by měla projednat vláda. (ČTK)

13:24

Odborná komise vybrala ve druhém kole pro funkce evropského pověřeného žalobce vznikajícího Úřadu evropského veřejného žalobce další dva kandidáty. První tři už byli do funkcí jmenováni. Česko obsadí v úřadu deset míst, následovat tak bude další kolo výběrového řízení. (ČTK)

13:35
 
13:46

Vláda dnes projedná plán testování na koronavirus ve firmách. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) navrhne, aby se příspěvek státu na testování hradil snížením odvodů na zdravotní pojištění. (ČTK)

13:57

Vláda dnes projedná prodloužení programu Antivirus do konce dubna. Firmy by měly od března dostávat příspěvky na mzdy jen na zaměstnance, kteří v nich pracují déle než tři měsíce. Po dnešním jednání tripartity to na tiskové konferenci řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). (ČTK)

14:07

Pandemický zákon musí Senát upravit podle dnešního nálezu Ústavního soudu tak, aby obsahoval kompenzace za omezující opatření, řekl novinářům senátor Lukáš Wagenknecht (za Piráty). Mezi senátory na tom podle něho panuje shoda. (ČTK)

14:18

Evropská unie rozšíří sankce proti ruským představitelům kvůli uvěznění opozičního lídra Alexeje Navalného a potlačování demonstrací na jeho podporu. Shodli se na tom dnes ministři zahraničí členských zemí. Podle informací ČTK mají na sankční seznam přibýt jména čtyř lidí. (ČTK)

14:30
 
14:41

Nejrozšířenější kryptoměna bitcoin zvýšila od konce loňského února, kdy začala koronavirová pandemie v Česku a dalších evropských zemích, hodnotu o 500 procent na současných 55 800 dolaru, tedy asi 1,2 milionu korun. (ČTK)

14:51

Na Mezinárodní vesmírné stanici dnes přistála nákladní loď Cygnus společnosti Northrop Grumman. Posádce dopravila 3,8 tuny zásob, materiálu pro experimenty a různých zařízení, včetně nového systému recyklace moči na pitnou vodu a dalšího místa pro spaní. (ČTK)

15:02

Šedesát migrantů, včetně žen a dětí, se dnes nad ránem pokoušelo na nestabilních plavidlech dostat z Francie přes Lamanšský průliv do Británie. Před utonutím je zachránila francouzská pobřežní hlídka, ještě dopoledne je předala v Calais do péče hasičů a pohraniční policie. (ČTK)

15:13

Kopřivnická automobilka Tatra Trucks vytvořila loni provozní zisk před odpisy EBITDA 509 milionů korun. Jde o nejlepší hospodářský výsledek za poslední tři roky, v roce 2019 činil tento ukazatel 365 milionů. Obrat podniku přesáhl 5,5 miliardy korun, předloni to bylo 5,88 miliardy. (ČTK)

15:28

Odbory navrhují zavedení takzvaného lockdownu v Česku, a to kolem Velikonoc. Podle odborářů by celostátní uzávěra zhruba na deset dnů pomohla zvládat zhoršující se epidemickou situaci. Na tiskové konferenci po dnešním jednání tripartity to řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

15:43

Zájem o respirátory na internetu podle nákupního rádce Heureka.cz vzrostl v mezitýdenním srovnání na trojnásobek. Poptávka je také po rouškách, čísla jsou ale zhruba poloviční proti jarní březnové vlně pandemie. Lidé nyní často shánějí ochranu dýchacích cest pro děti, vyplývá z aktuálních dat Heureky. (ČTK)

15:59

Ruský prezident Vladimir Putin dnes přivítal v Soči svého běloruského spojence Alexandra Lukašenka. Ruská média předpokládají, že Lukašenko požádá o další část přislíbeného úvěru na jadernou elektrárnu ve výši nejméně tří miliard dolarů (asi 64 miliard korun), ale Rusko v této souvislosti podle listu Kommersant naléhá, aby se běloruský prezident pustil do slibované ústavní reformy.

16:17

Ceny ropy na světových trzích se v úvodu týdne opět zvyšují, k růstu přispívá zejména pomalá obnova těžby na jihu Spojených států. To znamená, že nabídka zůstává omezená, a to v době, kdy se v některých zemích začíná zvyšovat poptávka z minima, kam spadla v důsledku pandemie. (ČTK)

16:33

Česká republika podá na přelomu února a března žalobu na Polsko v souvislosti s rozšiřováním těžby hnědouhelného dolu Turów. Bude požadovat zastavení těžby. Rozhodla o tom dnes vláda, informovalo ministerstvo zahraničí. Návrh podala ministerstva životního prostředí a zahraničí. (ČTK)

16:52

Bavorsko upřednostní v očkování proti covidu-19 nejvíce koronavirem postižené okresy, které hraničí s Českou republikou. Na dnešní tiskové konferenci to oznámil bavorský zemský premiér Markus Söder. Bavorské regiony u hranic s Českem v posledních dnech žádaly více dávek vakcín, aby se jim podařilo šíření infekce zastavit. (ČTK)

17:09

Na Šumavě se za týden oteplilo téměř o 45 stupňů Celsia. Minulé pondělí naměřili u Kvildy minus 31,4 stupně a dnes bylo na stejném místě 12,9 stupně Celsia. Teplotní rekordy pro dnešní den překonaly na jihu Čech dvě stanice. (ČTK)

17:26

Očkování proti covidu-19 patrně výrazně snižuje riziko, že lidé nakažení touto nemocí skončí v nemocnici. Vakcíny firem Pfizer/BioNTech a AstraZeneca se zdají být velice účinné v bránění těžkému průběhu onemocnění. Tyto závěry podle agentury Reuters vyplývají z dnes zveřejněné předběžné studie, která vznikla na základě dat z dosavadní očkovací kampaně ve Skotsku.

17:58

Evropské banky zatím pandemii ustály dobře, na rozdíl od finanční krize z roku 2008 mají teď silnější kapitálovou pozici. Přesto bankovní sektor čelí dvěma problémům, které jím mohou otřást. Pokud vlády přestanou podporovat firmy zasažené pandemií, mohlo by přibývat nesplácených úvěrů, napsal dnes server CNBC.

18:13

Koruna dnes mírně oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám. Na euro ztratila oproti pátečnímu podvečeru čtyři haléře, a dnes kolem 17:00 se obchodovala za 25,91 Kč/EUR. K dolaru oslabila česká měna o dva haléře na 21,34 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

18:28

Pražská burza i na začátku nového týdne pokračuje v poklesu. Index PX se snížil popáté po sobě, dnes ubral 1,11 procenta na 1042,64 bodu. Dolů šly akcie energetické firmy ČEZ i bank s výjimkou Monety. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna oslabila k euru i dolaru. (ČTK)

18:43

Singapur testuje karanténní hotelovou bublinu, kde by se mohli podnikatelé přilétající do země v bezpečném prostředí setkat se svými místními protějšky a vyměnit si dokumenty bez rizika šíření koronaviru. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

18:58
19:15

Íránský nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí dnes řekl, že Írán může obohacovat uran na 60 procent, pokud to bude zapotřebí. Zdůraznil přitom, že Teherán nebude omezovat své jaderné aktivity pod tlakem Spojených států. S odkazem na íránskou státní televizi o tom informovala agentura Reuters.

19:29

Americký dolar dnes oslabuje ke koši měn a vůči libře a australskému dolaru se propadl nejníže za několik let. Náladu na trhu dnes ovlivnila statistika z Německa, příznivé vyhlídky britské ekonomiky a růst cen komodit. Prudce klesla kryptoměna bitcoin, která se propadla pod 50 tisíc USD. (ČTK)

19:47

Vláda nezrušila zakázku na dodavatele testů pro školáky, sdělil ČTK vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Kabinet podle něj ani nezměnil usnesení, kterým vnitru nákup uložil. Zrušení zakázky požadoval o víkendu premiér Andrej Babiš (ANO). Soutěž podle něj doprovázely nejasnosti.

20:05

Polské ministerstvo životního prostředí vyjádřilo údiv nad rozhodnutím české vlády zažalovat Polsko kvůli dolu Turów, jednání totiž vypadala na smír. (ČTK)

20:23

Francouzské hudební duo Daft Punk po 28 letech končí. Průkopníci elektronické taneční hudby to dnes oznámili v osmiminutovém videu nazvaném Epilogue. Zprávu agentuře AFP potvrdila mluvčí umělecké dvojice.

20:41

Rumunsko slíbilo vyslat na pomoc Slovensku těžce zasaženému koronavirovou nákazou 15 zdravotníků. Uvedl to dnes slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok po jednání se svými kolegy z unijních zemí v Bruselu. Požádal je také o případné poskytnutí vakcín proti covidu-19, k čemuž se však podle něj žádná země neměla. (ČTK)

21:02

Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) zveřejnila výzvu k programu COVID záruka CK, který má pomoci k získání pojištění proti úpadku. Žádosti začne přijímat 1. března, cestovní kanceláře budou moci o záruku žádat do konce roku.

21:23

Rusko pokládá chystané nové sankce EU kvůli Navalnému za nezákonné a nepřijatelné a za chybný krok, uvedlo ruské ministerstvo zahraničí podle TASS.

21:45

Vláda dnes prodloužila do konce dubna dočasný program Antivirus, z něhož stát proplácí mzdy či náhrady mezd lidem v uzavřených provozech, v karanténě či při omezení výroby. Rozhodnutí vlády oznámila na Twitteru ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). (ČTK)

22:10

NASA dnes ukázala první části videozáznamu ze čtvrtečního přistání robotické sondy Perseverance na povrchu Marsu. Jedná se o první záběry pořízené z měkkého přistání na rudé planetě. Agentura rovněž zveřejnila první zvukový záznam pořízený na povrchu Marsu.

22:29

Zámek Opočno na Rychnovsku zůstane podle Českého rozhlasu Radiožurnál (ČRo) státu. Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku totiž podle Čro zamítl stížnost rodiny Colloredo-Mansfeldů a tím potvrdil loňský rozsudek českého Ústavního soudu. ČRo to dnes uvedl s odvoláním na ministerstvo spravedlnosti.

22:47

Írán dnes přestal dodržovat takzvaný dodatečný protokol, jenž umožňoval Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) vykonávat bleskové inspekce jeho jaderných provozů. Íránské státní televizi to sdělil íránský zástupce při MAAE Kázem Gharíbábádí, píše agentura Reuters.

23:00

Akcie v USA uzavřely smíšeně. Dow Jones díky akciím Disney posílil o 0,1 procenta na 31 522 bodů. Nasdaq klesl o 2,5 procenta na 13 533 bodů. (ČTK)

06:33

Americké bezpečnostní složky dnes na letišti ve státu Virginia zatkli manželku mexického narkobarona Joaquína Guzmána, známého jako El Chapo (Prcek). Emma Coronelová Aispurová čelí obviněním z mezinárodního obchodu s drogami. (ČTK)

06:44
 
06:54

Kanadská dolní sněmovna v pondělí přijala nezávazné usnesení, v němž označila jednání Pekingu vůči menšině Ujgurů v čínské oblasti Sin-ťiang za genocidu. Hlasování se zdržel premiér Justin Trudeau i celý jeho kabinet, s opozicí však hlasovalo mnoho členů jeho Liberální strany. (ČTK)

07:06

Americká technologická společnost Facebook znovu umožní uživatelům v Austrálii sdílení a prohlížení zpravodajského obsahu na své stejnojmenné sociální síti. Podle agentury Reuters to oznámila australská vláda s tím, že se s firmou dohodla na úpravě sporného zákona.

07:17

Index PES je na 75 bodech, předtím byl po úpravě dat pět dní na 80 bodech. Za poklesem je snížení podílu hospitalizovaných. Reprodukční číslo je 1,18. (ČTK)

07:27
 
07:38

Japonský průmyslový konglomerát Toshiba jedná s americkou společností General Electric o společné výrobě vybavení mořských větrných elektráren. Informovala o tom agentura Kjódó s odvoláním na obeznámené zdroje. Uzavření dohody se podle nich čeká příští měsíc. (ČTK)

07:48

Ve Spojených státech zemřelo po nákaze koronavirem již více než půl milionu lidí. Vyplývá to z dat Univerzity Johnse Hopkinse, která monitoruje průběh pandemie. První úmrtí spojované s covidem-19 USA zaznamenaly na začátku loňského února. (ČTK)

07:50

Těžební společnost OKD dnes vyveze symbolický poslední vozík černého uhlí z karvinského Dolu Darkov. Firma doly postupně zavírá a utlumuje těžbu, protože se nevyplatí. Kromě Darkova tento týden ukončí provoz ještě v dalším karvinském Dole ČSA. (ČTK)

08:01

Až 15 lidí týdně by podle mladých praktických lékařů mohlo zemřít navíc kvůli pomalému očkování. I proto se v pátek obrátili s otevřeným dopisem na premiéra Andreje Babiše (ANO), aby jim poskytl nevyočkované vakcíny, které čekají na použití.

08:11
 
08:21

Pokračování soudního jednání, v němž izraelský premiér Benjamin Netanjahu čelí žalobě z korupce, bylo odloženo kvůli březnovým volbám. Informoval o tom v noci na dnešek soud v Jeruzalémě. Podle místních médií tak začne důkazní část procesu 5. dubna a pak se bude konat třikrát týdně. (ČTK)

08:30

Nejznámější kryptoměna na světě bitcoin dnes oslabil o více než deset procent a propadl se pod cenu 50 tisíc dolarů (1,064 milionu korun). Investoři se obávají jeho velkého kolísání a po maximu, kterého cena dosáhla o víkendu, si vybrali zisky. (ČTK)

08:41

V pondělí laboratoře odhalily 11 233 případů covidu, asi o 2300 víc než před týdnem. Hospitalizovaných je 6573, ve vážném stavu rekordních 1329 lidí. (ČTK)

08:51

Soud v Malajsii dnes pozastavil plánovanou deportaci 1200 rohingských uprchlíků do Barmy. Vyhověl tak žádosti dvojice lidskoprávních organizací, které argumentují mimo jiné porušováním lidských práv v Barmě po nedávném vojenském převratu. (ČTK)

09:02
 
09:13

Míra nezaměstnanosti v Británii v posledních třech měsících loňského roku vzrostla na 5,1 procenta, tedy na nejvyšší úroveň od prvního čtvrtletí 2016. V předchozím tříměsíčním období do konce listopadu činila míra nezaměstnanosti pět procent. (ČTK)

09:24

Lidé budou muset po příjezdu do Polska do karantény. Vyhnou se jí, pokud předloží osvědčení o očkování vakcínou schválenou v Evropské unii, píší polská média. (ČTK)

09:35

Češi v roce 2020 omezili svoji spotřebu a méně si na ni půjčovali. Objem dluhu ze spotřebitelských úvěrů evidovaný v Bankovním a Nebankovním registru klientských informací se na konci roku 2020 po více než pěti letech snížil, a to o 6,6 miliardy na 491 miliard korun. (ČTK)

09:45

V lednu opět meziročně klesly podle Českého statistického úřadu ceny zemědělských výrobců v Česku, a to o 2,8 procenta. Ceny v průmyslu stagnovaly, ve stavebnictví a službách rostly. (ČTK)

09:56
 
10:06

Láhev vzácné šedesátileté skotské whisky Macallan se v aukci v Británii prodala za jeden milion liber (30 milionů korun). Zůstala tak o něco pozadu za dosavadním rekordem, kdy se láhev stočená před 35 lety ze stejného sudu vydražila v roce 2019 dokonce za 1,5 milionu liber. (ČTKú

10:16

Hasiči začali ze skladu Správy státních hmotných rezerv v Opočínku rozvážet 7,5 milionu chirurgických roušek. Jsou určené pro potravinové banky. Po Česku rozvoz zajistí 11 nákladních vozidel a uskuteční se během jednoho dne. (ČTK)

10:26

Ministerstvo pro místní rozvoj v nové výzvě COVID ubytování eviduje od velkých provozů čtyři tisíce žádostí za 2,1 miliardy korun, drobní ubytovatelé podali zhruba 1600 žádostí za 95 milionů korun. (ČTK)

10:37

V Česku bylo loni zadrženo 1389 padělaných a pozměněných bankovek a mincí všech měn, což je meziroční pokles o 24 procent. Jde o šestý meziroční pokles v řadě. Počet padělků českých bankovek a mincí meziročně mírně klesl o 12 kusů na 1002. (ČTK)

10:49

Fotoreportér ČTK Roman Vondrouš získal za sérii snímků fanoušků Bohemians 1905 Praha jednu z cen v soutěži Pictures of the Year International.

11:00

Ve 183 případech policisté za poslední den neumožnili cestu z nebo do uzavřených okresů Cheb a Sokolov. Podobně jako v předchozích dnech lidé chtěli za nákupy, za známými nebo kvůli turistice. V jednom případě dokonce řidič řekl, že jede do kasina. (ČTK)

11:10

Část českých vydavatelů podepsala s firmou Google dohodu o platbách za jejich obsah zveřejňovaný službou Google News. Za on-line obsah má platit prostřednictvím licenčního programu Google News Showcase, ke kterému se připojilo více než 300 evropských vydavatelů. (ČTK)

11:21

Nálada mezi německými exportéry se v únoru třetí měsíc za sebou zlepšila, její index vystoupil na nejvyšší úroveň od září 2018. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnil mnichovský institut Ifo. (ČTK)

11:32

Meziroční míra inflace v Evropské unii v lednu po půlročním období pomalého růstu výrazně vzrostla a vystoupila na 1,2 procenta. Vzhůru šly také ceny v zemích platících eurem, kde po pěti měsících jejich poklesu dosáhla inflace v prvním měsíci letošního roku 0,9 procenta. (ČTK)

11:41
 

 

11:52

Problém se suchem je v Česku menší než v posledních pěti letech. Půdu dosytily deště a tající sníh a dostane se do ní ještě voda ze sněhu, který v půli února ležel i v nižších polohách. (ČTK)

12:03

Britské bance HSBC loni i kvůli pandemii klesl zisk před zdaněním o 34 procent na 8,8 miliardy dolarů (188 miliard korun). Banka se chce více zaměřit na Asii a obnoví výplatu dividend. Banka uvedla, že plánuje kvůli úsporám celosvětově snížit své kancelářské prostory téměř na polovinu. (ČTK)

12:13

Do Egypta dnes dorazilo 300 tisíc dávek vakcíny proti covidu-19 od čínské společnosti Sinopharm. Je to již druhá zásilka. V Egyptě začali čínskou vakcínou očkovat 24. ledna. (ČTK)

12:24

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová dnes podpořila změnu volebního zákona, která v budoucnu nejspíš povede k vyloučení opozice z účasti ve volbách a k dalšímu posílení vlivu Pekingu v semiautonomním městě. Lamovou oponenti považují za podřízenou Číně. (ČTK)

12:35
 
12:46

Malajsie začala s deportací 1086 barmských migrantů do Barmy navzdory rozhodnutí soudu o pozastavení deportací. Mezi vyhoštěnými nejsou Rohingové. (ČTK)

12:57

Česko se v lednu dostala mezi země, které čelí většímu množství kyberútoků. V celosvětovém žebříčku se proti loňskému prosinci posunula o 15 příček na 35. místo. Slovensko se umístilo na 70. místě, tedy o osm míst výše než v předcházejícím žebříčku. (ČTK)

13:08

Stát nemá jasný plán pro vyrovnání nerovností ve vzdělávání, které mezi žáky vznikly při výuce na dálku. Debata o tom, jak se po návratu do škol podpoří slabší žáci, měla už dávno začít, shodli se na tom zástupci neziskové společnosti EDUin. (ČTK)

13:19

Prezident Miloš Zeman dnes podepsal zvýšení schodku letošního státního rozpočtu z původně schválených 320 miliard na 500 miliard korun. Důvodem této změny je hlavně promítnutí dopadů z daňového balíčku, například zrušení superhrubé mzdy. (ČTK)

13:30

Čínská společnost Huawei Technologies loni navzdory americkým sankcím zvýšila tržby i zisk. Řekl to dnes šéf podniku. V Šanghaji dnes začíná veletrh mobilních komunikací MWC 2021 a Huawei před jeho začátkem ukázal nový ohebný telefon Mate X2. Je určen pro sítě páté generace. (ČTK)

13:40
 
13:51

Zmrazení nájmů v Berlíně snížilo jejich růst, ale zároveň omezilo nabídku nájemních bytů. Ukázal to průzkum, jehož výsledky zveřejnil institut Ifo. S opatřením, které vstoupilo v platnost přesně před rokem, je radnice spokojená, realitní sektor si ale stěžuje na nižší příjmy a omezuje investice. (ČTK)

14:02

U tří lidí v Česku existuje podezření na to, že se nakazili jihoafrickou mutaci koronaviru. Vrátili se ze Zanzibaru. Na Twitteru to dnes uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Vzorky se nyní zkoumají v laboratoři Státního zdravotního ústavu. (ČTK)

14:13

Oprava odjezdové haly a jižního křídla pražského Smíchovského nádraží začne zřejmě v roce 2023, nástupiště a severní část se začnou rekonstruovat příští rok. ČTK to sdělila mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová. Podle dřívějších informací měla oprava haly začít už v roce 2019. (ČTK)

14:25

Jihokorejská automobilka Hyundai Motor dnes představila první model z nové řady elektromobilů Ioniq, díky které se chce do roku 2025 stát třetím největším výrobcem elektromobilů na světě. Nový crossover Ioniq 5 bude mít dojezd kolem 480 kilometrů.

14:36
 
14:47

Developerská skupina Finep vydá dluhopisy za 252 milionů korun s možností navýšení až na 420 milionů. Splatné budou v roce 2026, pevný výnos společnost stanoví v březnu. Jmenovitá hodnota jednoho dluhopisu je tři miliony korun. (ČTK)

14:57

Zřejmě až dvanáct členů jedné rodiny zemřelo při pondělní havárii výletní lodi na jezeře Marjut na severu Egypta. Na lodi bylo celkem 19 lidí, sedm se jich ještě pohřešuje, napsala dnes agentura Anadolu. Záchranné práce pokračují. (ČTK)

15:08
 
15:23

Hlavní město má ve své Městské nemocnici následné péče ve Vysočanech asi 4200 dávek vakcíny AstraZeneca, které chce do konce týdne rozdělit mezi praktické lékaře. (ČTK)

15:35

Za zbití a upálení bezdomovce v pražském Trojmezí si Jiří Málek odpyká 13 let vězení. Trest za vraždu, pokus o těžké ublížení na zdraví a za výtržnictví mu dnes potvrdil Vrchní soud v Praze. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí soudu Kateřina Kolářová. (ČTK)

15:47

Jiří Fiala, který podle obžaloby loni založil oheň u mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze, dostal za výtržnictví půlroční podmínku. (ČTK)

16:00

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně vyzkoušela u 30 pacientů s nemocí covid-19 lék ivermektin. Zdravotní stav většiny se po užívání ivermektinu ve spojení s další léčbou podařilo zlepšit natolik, že mohli být propuštění domů, uvedl dnes v tiskové zprávě primář I. interní kardioangiologické kliniky nemocnice Michal Rezek. (ČTK)

16:12
16:24

Izrael daruje symbolické množství vakcín proti covidu-19 Palestincům a několika zemím. S odkazem na sdělení kanceláře premiéra Benjamina Netanjahua o tom informovala agentura Reuters. Podle izraelských médií mají vakcíny od Izraele obdržet Honduras, Guatemala či Česká republika. 

16:36

Americká banka Wells Fargo prodá za 2,1 miliardy dolarů (44,8 miliardy korun) divizi správy majetku soukromým investičním společnostem GTCR a Reverence Capital Partners. Prodej představuje největší změnu v této bance od roku 2019, kdy se funkce ředitele ujal bývalý šéf Bank of New York Mellon Charles Scharf, uvedla dnes agentura Reuters.

16:48

Česko má podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) natolik přísná opatření pro cesty do ciziny, že už není moc prostoru je dále zpřísňovat kvůli mutacím koronaviru. Ministr to dnes řekl novinářům po schůzce ústavních činitelů na Hradě k zahraniční politice. (ČTK)

17:00

Pilotní projekt testování žáků na koronavirus na 2. základní škole v Sedlčanech ukázal jako nejvhodnější způsob PCR test pomocí tamponu, který se poválí v ústech. Kromě toho si školáci vyzkoušeli i dva způsoby antigenního testování. (ČTK)

17:12
17:24

Soud v Bělehradu dnes odsoudil bývalého starostu obce na předměstí srbské metropole Dragoljuba Simonoviče k trestu vězení na čtyři roky a tři měsíce za to, že si objednal žhářský útok na dům investigativního novináře. Rozsudek je nepravomocný, informovala místní média. (ČTK)

17:36

Jeden ze tří obžalovaných z vraždy maltské investigativní novinářky Daphne Caruanaové Galiziové se před soudem přiznal k činu. Vincent Muscat podle obžaloby nainstaloval do auta novinářky bombu, která ženu v říjnu 2017 zabila, uvedla agentura Reuters.

17:48

Většinu vakcín proti nemoci covid-19 spotřebují kraje krátce po dodání. Platí to zejména o očkování od firem Pfizer/BioNTech, v menší míře o vakcíně firmy AstraZeneca, o kterou lidé nemají takový zájem. Některé regiony si ponechávají v rezervě část vakcín od firmy Moderna kvůli obavě z možného nedostatku očkovací látky pro druhou dávku. (ČTK)

18:00

Na 14 místech Česka dnes naměřili dosud nejvyšší únorovou teplotu. Nejtepleji bylo 20 stupňů ve Vyšším Brodě. Rekord pro 23. únor padl na třetině stanic. (ČTK)

18:12

Po sérii zpoždění a silné kritice na adresu ukrajinských úřadů se dnes Ukrajina dočkala první dodávky vakcíny proti covidu-19. Vláda doufá, že ve středu bude moci zahájit očkovací kampaň, uvedla agentura AFP.

18:24
18:36

Skotsko ohlásilo postupný odchod z koronavirové karantény. Odehrávat se bude ve třech etapách, z nichž první začne v polovině března návratem části dětí do škol. Poslancům parlamentu v Edinburghu to dnes oznámila skotská premiérka Nicola Sturgeonová. (ČTK)

18:48

Ceny ropy se dnes drží blízko nejvyšší hodnoty za více než rok. Na jedné straně jim pomáhají signály, že globální koronavirová omezení by se mohla díky očkování zmírnit. Na druhé straně je brzdí obavy o tempo oživení americké ekonomiky. (ČTK)

19:00

Kandidát nigerské vládnoucí strany Mohamed Bazoum získal v prezidentských volbách 55,75 procenta hlasů, čímž porazil bývalou hlavu státu Mahamanea Ousmanea, který obdržel 44,25 procenta hlasů. S odkazem na dnešní sdělení nezávislé národní volební komise o tom informovala agentura AFP.

19:12

Bývalý prezident Václav Klaus, který patří k odpůrcům nošení roušek, onemocněl covidem-19. S odkazem na mluvčího Institutu Václava Klause Petra Macinku to dnes uvedl server Lidovky.cz. Exprezident byl podle serveru odpoledne pozitivně testován na covid-19. 

19:24
19:36

Převzetí covidových pacientů z Česka nabídlo vedle Saska a Bavorska i západoněmecké Severní Porýní-Vestfálsko. ČTK to sdělil český velvyslanec v SRN.

19:48

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) dnes podle agentury Reuters objasnil svou víkendovou dohodu s Íránem, která MAAE umožní pokračovat v monitorování íránských jaderných aktivit až po dobu tří měsíců, ale ke shromážděných údajům bude mít agentura pouze následný přístup.

20:00

Někteří odborníci zpochybňují účinnost dvou přes sebe nasazených zdravotnických roušek, které uvádí ministerstvo zdravotnictví jako alternativu pro respirátory nařízené na frekventovaných místech od středeční půlnoci. Upozorňují, že americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) doporučuje přes lékařskou ústenku natáhnout látkovou roušku. (ČTK)

20:12

Venezuelská vláda a opozice se dohodly na financování nákupu vakcín proti covidu-19 skrze program Světové zdravotnické organizace (WHO) Covax. Preparáty budou zaplaceny prostředky, které byly Venezuele zmrazeny v zahraničí v rámci sankcí proti vládě Nicoláse Madura. (ČTK)

20:24

Slavný francouzský herec Gérard Depardieu byl obviněn ze znásilnění a sexuálních útoků, jichž se údajně dopustil v létě 2018 na mladé herečce. Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na své zdroje obeznámené s případem. 

20:36
20:48

MPO u programu COVID gastro uzavřené provozovny k dnešku eviduje asi 19 400 žádostí za 2,9 mld. korun. Podnikatelé mohou o dotace žádat do 1. března. (ČTK)

21:00

Nemocnice mají v případě kapacitní krize zastavit veškerou péči s výjimkou akutní intenzivní péče. Dopis s tímto doporučením dnes hejtmanům a ředitelům nemocnic odeslal ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Řekl to České televizi (ČT).

21:12

Důvěra obyvatel Česka ve státní aparát je nejnižší od loňského března, kdy byl v zemi potvrzen první případ nemoci covid-19. Vyplývá to z výsledků únorového výzkumu projektu National Pandemic Alarm (NPA), který téměř rok monitoruje v pěti evropských zemích postoje a nálady společnosti s ohledem na pandemii koronaviru. (ČTK)

21:24

Ve věku 101 let zemřel ve svém domově v San Francisku básník, nakladatel, malíř a politický aktivista Lawrence Ferlinghetti. O pondělním skonu umělce dnes informoval list The Washington Post s odvoláním na jeho syna Lorenza. Ten za příčinu označil onemocnění plic. (ČTK)

21:36
21:48

Výbor pro právní záležitosti Evropského parlamentu dnes doporučil odebrat imunitu bývalému katalánskému premiérovi Carlesovi Puigdemontovi a dalším dvěma jeho kolegům z řad katalánských separatistů. (ČTK)

22:00

Nizozemsko příští týden uvolní některá opatření proti šíření koronaviru, kvůli vzrůstajícím počtům nově nakažených však ponechá v platnosti kontroverzní zákaz nočního vycházení. Podle agentury DPA to dnes oznámil premiér Mark Rutte.

22:15

Německé odbory IG Metall pohrozily koncernu Volkswagen stávkou kvůli sporu o výši mezd. Odboráři žádají pro 120 tisíc zaměstnanců v šesti západoněmeckých továrnách VW zvýšení mezd o čtyři procenta. Koncern dnes ale s žádnou nabídkou nepřišel, a navíc poukázal na dopady pandemie nemoci covid-19. (ČTK)

22:30

V potyčky s policií přerostla dnešní demonstrace ukrajinských nacionalistů, kteří u prezidentské kanceláře v Kyjevě protestovali proti odsouzení bývalého šéfa oděské organizace krajně pravicového uskupení Pravý sektor. (ČTK)

22:45

Při vzpourách ve třech věznicích v Ekvádoru dnes zemřelo nejméně 50 vězňů. Na twitteru to oznámila policie. Podle ekvádorského prezidenta Lenína Morena stojí za střety organizovaný zločin, uvedla agentura AFP.

23:00

Střety mezi gangy dospívající mládeže na předměstí Paříže si vyžádaly za poslední dva dny životy 14leté dívky a stejně starého chlapce. Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin dnes večer oznámil, že do departementu Essonne na jižním okraji francouzské metropole vyšle posily, informovala agentura AFP.

06:45

O testování na covid-19 ve firmách či o plánu na návrat dětí do škol bude na dnešním mimořádném zasedání jednat vláda. Obě témata probíral kabinet ANO a ČSSD už na pondělní řádné schůzi, konkrétní výsledky by ale mělo přinést dnešní zasedání. (ČTK)

06:55

Mitsubishi zvažuje, že bude ve Francii své vozy vyrábět v závodech Renaultu. Znamenalo by to zvrat loňského rozhodnutí z Evropy odejít. Japonský výrobce vozů tento krok formálně zváží na čtvrtečním zasedání správní rady, píše The Financial Times. 

07:10

Před měsícem jsem začal vídat snímky, na kterých nebyly plíce. Tam nebylo čím dýchat, líčí primář interního oddělení Nemocnice Sokolov Martin Straka.

 

07:15

PES je na 75 bodech, předtím byl šest dní na 80 bodech. Za poklesem je snížení podílu hospitalizovaných, u kterých se covid prokázal až v nemocnici. (ČTK)

07:30

Ocenění Asociace českých kameramanů za vynikající dílo získal kameraman Martin Štrba za film Šarlatán režisérky Agnieszky Hollandové. (ČTK)

07:50

Nařízení dvou chirurgických roušek nemá vědeckou oporu. Ministerstvo nepochopilo studii, na kterou se odkazuje, říká Vladimír Ždímal, vedoucí Oddělení chemie a fyziky aerosolů Ústavu chemických procesů Akademie věd.

08:05

Mrakodrap Varso Tower v polském hlavním městě se stal nejvyšší stavbou tohoto druhu v EU. Developer HB Reavis oznámil, že poté, co dělníci namontovali 80metrovou věž, celková výška budovy činí více než 310 metrů. Mrakodrap se má otevřít na počátku roku 2022.

08:11

V úterý přibylo v Česku 15 672 případů covidu, což je nejvíce od 6. ledna. Hospitalizovaných mírně ubylo, ale pacientů ve vážném stavu je dál téměř 1400. (ČTK)

08:25
08:35

Německá ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí vzrostla o 0,3 procenta. Uvedli to statistici v konečné zprávě. Dříve růst odhadovali pouze na 0,1 procenta. (ČTK)

08:40

Firma AstraZeneca doručí do EU ve druhém čtvrtletí méně než polovinu původně přislíbených dávek své vakcíny proti covidu-19, píše agentura Reuters.

08:45

V Praze v úterý přibylo 1995 případů covidu, je to třetí nejvyšší nárůst od začátku epidemie. Víc jich bylo naposled 5.ledna, kdy byl nárůst rekordní. (ČTK)

08:48

MŠMT poslalo školám informace k prioritnímu očkování pracovníků škol. První etapa registrací podle něj začne 27. února, další čeká asi za tři týdny. (ČTK)

08:55

Jihokorejská společnost Samsung SDI chystá investici za 942 miliard wonů (18 miliard korun) do rozšíření své továrny na výrobu baterií pro elektrická auta v Maďarsku. S odvoláním na jednoho z představitelů společnosti to uvedla agentura Reuters. 

09:04
09:15

Po ranní explozi a následném požáru v pětipatrovém domě v Ostravě-Hrabůvce záchranáři ošetřili šest lidí. Nejhůře na tom byl sedmatřicetiletý muž, který byl v kritickém stavu převezen do nemocnice. Hasiči evakuovali čtyři desítky lidí. Příčina výbuchu zatím není známá. (ČTK)

09:20

Důvěra v českou ekonomiku po lednovém poklesu v únoru vzrostla. Souhrnný indikátor se zvýšil o 2,4 bodu na 89,7 bodu. Vyšší byla důvěra mezi podnikateli, klesla naopak u spotřebitelů. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad

09:30

Podnikatelské organizace chtějí vládě pomoci snížit riziko šíření koronaviru ve firmách, a proto souhlasí se zavedením povinnosti nošení roušek v podnicích. Podmínkou je, že vláda stanoví rozumné výjimky pro některé zaměstnance, kteří pracují ve ztížených podmínkách nebo na home office. (ČTK)

09:36

Polská vláda podle ministra zdravotnictví plánuje předběžně od soboty zavedení kontrol na hranicích s Českem a Slovenskem kvůli jejich epidemické situaci. (ČTK)

09:45

Dopady omezení přeshraničního pohybu a kontrol pociťuje 47 procent bavorských firem, v pohraničí je to 59 procent. Vyplývá to z ankety sdružení BIHK. (ČTK)

09:55

Londýnské letiště Heathrow loni kvůli pandemii spadlo do ztráty dvě miliardy liber po zisku 546 milionů o rok dříve. Cestujících ubylo 73 procent.

Podobně je na tom i londýnské Heathrow. Cestující se sice vrací, musí ale většinou dodržovat přísná hygienická opatření a nosit roušky.

10:05

Na samotesty ve firmách mohou přispívat zdravotní pojišťovny. Hradily by až 60 korun za test a čtyři testy za měsíc, navrhuje ministerstvo zdravotnictví. (ČTK)

10:20

Federální soudce v Texasu v úterý zablokoval na neurčito vymáhání 100denního moratoria na deportace imigrantů z USA, které po svém nástupu do funkce zavedl prezident Joe Biden. Prodloužil tím původní krátkodobý zákaz z konce ledna, napsala agentura AP.

10:30

USA budou usilovat o křeslo v Radě OSN pro lidská práva, řekl šéf diplomacie Blinken. Zvrátí tím krok exprezidenta Trumpa, který zemi z rady vyvedl. (ČTK)

10:40

Českému investičnímu fondu Accolade loni vzrostly příjmy z nájmů meziročně o 35 procent na 47,9 milionu eur (1,2 miliardy korun). Rozloha pronajímaných ploch stoupla o 29 procent na 936 304 metrů čtverečních. (ČTK)

10:48

Situace jako nyní v Česku dosud nebyla, podle Babiše je nutné odvrátit totální katastrofu. Za dramatický označil nárůst počtu hospitalizovaných na JIP. (ČTK)

10:51

Není možné, aby se od 1. března vrátili do škol maturanti, řekl premiér Babiš. Situace je podle něj extrémně vážná, vláda chce zpřísnit opatření. Večer se sejde znovu a požádá o prodloužení nouzového stavu i po sobotě, řekl Babiš. (ČTK)

10:53

Další protiepidemická opatření večer předloží ministerstvo zdravotnictví. Podle Babiše se Česko víceméně vrátí k opatřením z období tzv. první vlny. (ČTK)

10:56

Vláda večer také rozhodne o příspěvku státu na samotestování ve firmách. Předpokládá, že příspěvek bude ve výši 60 korun na až čtyři testy měsíčně. (ČTK)

11:00

Lidé musí podle Babiše kvůli covidu-19 co nejvíc minimalizovat kontakty, i když je to náročné na psychiku. Stát musí očkovat a lidé vydržet, uvedl. (ČTK)

11:10
11:25

Americký Federální úřad pro letectví nařídil okamžitou kontrolu letadel Boeing 777-200 se stejným motorem, jaký o minulém víkendu začal u jednoho z letadel ve vzduchu hořet. (ČTK)

11:27

Česko je po roce koronaviru třetí nejpostiženější zemí světa, v EU je nejhorší. Podle mrtvých je v přepočtu také třetí za San Marinem a Belgií. (ČTK)

11:33

Babiš odmítl odpovědět na dotaz, kdo je zodpovědný za současnou epidemickou situaci v Česku. Hodnocení nechá na médiích a expertech, uvedl na tiskové konferenci. (ČTK)

11:40

Pohraniční stráž Jižní Koreje si nevšimla muže, který šest hodin plaval do země ze Severní Koreje, a překonal tak jednu z nejpřísněji střežených hranic na světě. O případu dnes informovaly jihokorejské úřady. (ČTK)

11:46

Německo schválilo první tři rozbory pro samotestování na koronavirus. Ministr zdravotnictví Spahn řekl, že testy budou dostupné i v supermarketech. (ČTK)

11:55
12:05

Na vládě se dnes hovořilo o možnosti uzavření dosud otevřených MŠ a ZŠ, uvedl ministr Plaga. Podle něj by se ale měly školy uzavírat jako poslední. (ČTK)

12:15

Americký technologický gigant Apple v uplynulých šesti letech převzal zhruba stovku podniků. V průměru tak kupoval jednu firmu každé tři až čtyři týdny. Šéf Applu Tim Cook to podle serveru BBC sdělil akcionářům na úterní valné hromadě. 

12:25

Testovat ve firmách by podle zdravotních pojišťoven měli lékaři nebo centra. Samotest s odečtem z pojistného může být doplněk, náklady jsou enormní. (ČTK)

12:40

Pražský magistrát vloží do rozvoje lamp veřejného osvětlení s nabíječkami pro elektromobily postupně až 880 milionů korun. V následujících šesti letech by mohlo vzniknout až šest tisícovek dobíjecích míst v lampách.(ČTK)

12:56

Jihomoravský kraj bude mít vlastní kampaň, aby přesvědčil lidi k očkování proti covidu. Do konce srpna chce naočkovat 770 tisíc obyvatel z 1,2 milionu. (ČTK)

13:04

Americký prezident Joe Biden podepíše exekutivní příkaz, který by měl pomoci řešit globální nedostatek čipů. Ten komplikuje plány hlavně automobilkám. (ČTK)

President Joe Biden speaks during a virtual event with the Munich Security Conference in the East Room of the White House

 

13:20

Západoafrická Ghana dostala jako první země na světě vakcíny proti covidu-19 z programu COVAX zřízenému pro chudší státy. Dnes tam bylo dodáno 600 tisíc dávek vakcíny britsko-švédské firmy AstraZeneca. (ČTK)

13:37

Senát by měl podle lidovců projednat pandemický zákon tak, aby mohl platit co nejdříve. Chceme jít cestou malých změn, řekla předsedkyně frakce. (ČTK)

13:50

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák čeká od jednání vlády zpřísnění pohybu lidí. Nepředpokládá uzávěru průmyslu, firem ani úplné uzavření hranic. (ČTK)

14:00

Senát by měl podle předsedy klubu ODS a TOP 09 Nytry projednat návrh pandemického zákona dnes s co nejmenšími úpravami, pro odklad není. (ČTK)

14:10

Maďarsko začalo podle premiéra Orbána jako první země EU očkovat vakcínou od čínského výrobce Sinopharm, která zatím nemá souhlas unijních institucí. (ČTK)

14:20
14:30

Zbrojařská skupina CZG - Česká zbrojovka Group SE (CZG) vydává dluhopisy v celkové hodnotě až čtyři miliardy korun. Peníze využije na ohlášenou akvizici amerického výrobce zbraní Colt Holding Company LLC.

14:40

Senát odmítl vyřadit z nynější schůze pandemický zákon, který má umožnit vydávat opatření mimo nouzový stav. Vláda chce nouzový stav prodloužit. (ČTK)

14:58

Německo prověří všechny možnosti, jak České republice s covidovými pacienty pomoci. Na dnešní tiskové konferenci to na dotaz ČTK řekl mluvčí německé vlády Steffen Seibert. Podrobnosti o úterním telefonátu kancléřky Angely Merkelové s českým premiérem Andrejem Babišem sdělit ale odmítl.

15:12

Ruský prezident Vladimir Putin dnes podepsal několik zákonů, které mimo jiné zvyšují pokuty za porušení pravidel v souvislosti s pouličními protesty. Informují o tom ruská média. Výrazně vyšší postihy nyní budou hrozit také internetovým stránkám a sociálním sítím, které ruské úřady viní z "diskriminace" ruských médií.

15:28
15:43

Tchajwanská společnost Foxconn se dohodla, že bude vyrábět elektromobily pro americký start-up Fisker. Firmy to dnes oznámily ve společné tiskové zprávě. Objem této produkce by podle nich mohl činit přes 250 000 vozů ročně. Akcie Fiskeru na zprávu reagovaly prudkým růstem. (ČTK)

15:58

Celníci v hamburském přístavu odhalili více než 16 tun kokainu ukrytých v pěti kontejnerech odeslaných z Paraguaye. Jedná se o dosud největší množství kokainu zadržené v Evropě v jednom kontrabandu a jedno z největších na světě. (ČTK)

16:14

Počet úmrtí v Japonsku loni poprvé po více než deseti letech klesl, jedním z důvodů jsou patrně i protiepidemická opatření. Zatímco ve většině zemí světa kvůli koronaviru počet zemřelých za loňský rok stoupl, Japonsko zaznamenalo opačný trend, píše list The New York Times.

16:29
16:45

Česká  firma Excalibur Army bude v Indonésii vyrábět raketomety. Společnost z průmyslově-technologického holdingu Czechoslovak Group, který vlastní a řídí podnikatel Michal Strnad, podepsala s indonéskou společností PT Republik Defensindo smlouvu o společné výrobě. Výroba začne letos. (ČTK)

17:00

Epidemická situace v souvislosti s koronavirovou nákazou je "znepokojivá" v přibližně deseti francouzských departmentech, včetně regionu Ile-de-France v okolí Paříže. Podle agentury Reuters to dnes uvedl mluvčí vlády. Kabinet je podle něj připraven učinit dodatečná opatření.

17:16

Ukrajina dnes zahájila očkování proti nemoci covid-19, ale s jinou vakcínou, než úřady původně plánovaly. Jako první dostal injekci s očkovací látkou lékař pečující o nemocné covidem-19 v Čerkasech v centrální části Ukrajiny, uvedl list Ukrajinska pravda na svém webu s odvoláním na místní úřady. (ČTK)

17:32
17:59

Letecký dopravce Smartwings ve čtvrtek odpoledne obnoví komerční lety s letadlem Boeing 737 MAX 8, první let zamíří do Malagy. Dnes dopravce s prvním letadlem úspěšně provedl ověřovací let. Dalších šest strojů plánuje společnost zprovoznit do léta. (ČTK)

18:14

V uplynulém roce se lesům v Německu dařilo nejhůře od začátku měření v roce 1984. Podle dnes zveřejněné zprávy spolkového ministerstva zemědělství na tom nesou hlavní díl viny bouřky, sucha a kůrovcové kalamity z posledních let.  (ČTK)

18:30

Koruna dnes oslabila k oběma hlavním světovým měnám. Proti euru ztratila od úterý 15 haléřů a dnes kolem 17:00 se obchodovala za 26,02 Kč/EUR. Bylo to poprvé od začátku února, kdy česká měna uzavřela nad 26 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna oslabila o 18 haléřů na 21,46 Kč/USD. (ČTK)

18:47
19:14

Ceny ropy dnes výrazně posilují. Přispívá k tomu pokles produkce ropy v Texasu vlivem silného mrazu. Cena severomořské ropy Brent stoupala kolem 18:15 SEČ o 2,7 procenta na 67,11 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zpevňovala o 2,5 procenta na 63,20 dolaru za barel. (ČTK)

19:35

Izraelský parlament dnes povolil ministerstvu zdravotnictví poskytovat jména a kontaktní údaje občanů, kteří nebyli očkováni proti covidu-19, lokálním úřadům a ministerstvu školství. Cílem kroku, který vyvolává obavy ohledně soukromí lidí, kteří nechtějí být očkováni, je přimět neočkované Izraelce, aby si nechali dát vakcínu. (ČTK)

19:47

Kandidát amerického prezidenta Joea Bidena na šéfa Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns dnes senátnímu výboru, který se zabývá jeho jmenováním, řekl, že Čínu vnímá jako protivníka. Peking podle něj uplatňuje predátorskou strategii, které by v zájmu národní bezpečnosti měly Spojené státy čelit. (ČTK)

20:05
20:19

Společnost Facebook se dnes zavázala, že během tří let investuje do mediálního průmyslu nejméně miliardu dolarů (21,5 miliardy korun). Informovala o tom agentura Reuters. Provozovatel sociální sítě s tím přichází několik dní poté, co ukončil spor s australskou vládou o placení zpravodajským firmám za využívání jejich obsahu. (ČTK)

20:39

Evropská unie se zabývá žádostí České republiky o dočasné poskytnutí vakcín nad množství, které má Praha přidělené v rámci společné unijní distribuce očkovacích látek. Dnes sdělilo několik unijních zdrojů s tím, že posouzení takové "výpůjčky" je na členských státech. (ČTK)

20:55
21:14

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes připustil, že se o vakcíny proti covidu-19 podělil s řadou spřátelených zemí, které v minulosti prokázaly Izraeli laskavosti. Mezi státy, jimž Izrael poslal vakcíny, je i ČR. Jde o 5000 dávek očkovací látky Moderna a zaslány byly na žádost premiéra Andreje Babiše. (ČTK)

21:30
21:56

Soud předběžným opatřením zakázal Českému olympijskému výboru uspořádat v pátek volby vedení, informoval média předseda Sdružení sportovních svazů Zdeněk Ertl. Jím vedená organizace napadla náhradní způsob volby u Městského soudu v Praze. (ČTK)

22:15

Írán již devět měsíců vězní francouzského turistu a odepírá mu přístup k právníkům. S odvoláním na jednoho z právních zástupců dotyčného Francouze o tom informovala agentura Reuters. Paříž dnes později potvrdila, že v Íránu je zadržován francouzský občan, s nímž jsou zástupci ambasády v pravidelném kontaktu.

22:36
22:56

V takzvaném pandemickém zákonu chce Senát navázat protikoronavirové restrikce na pandemickou pohotovost, kterou bude moci ukončit nebo obnovit Sněmovna. Předlohu s touto a některými dalšími úpravami dnes vrátila horní komora k novému posouzení poslancům. (ČTK)

23:14

V izraelském Tel Avivu se dnes pod širým nebem uskutečnil koncert. Diváci se před vstupem na akci museli prokázat takzvaným zeleným pasem, který dokládá, že byli očkováni proti covidu-19 nebo nemoc prodělali. Pro svět, který usiluje o návrat k normálu, by izraelská strategie mohla představovat precedens, píše agentura Reuters.

23:30
23:57

Německá veřejnoprávní společnost pro vysílání do zahraničí Deutsche Welle (DW) po více než dvou desetiletích obnoví svůj zpravodajský servis v maďarštině. Rozhodnutí učinila v obavě ze snižování plurality médií a svobody tisku v Maďarsku, informovala dnes agentura Reuters. 

06:32

Vláda ve středu nerozhodla o případném zpřísnění opatření proti šíření koronavirové epidemie. Večerní středeční zasedání po dvou hodinách ukončila. V jednání bude pokračovat ve čtvrtek od 18:00. (ČTK)

06:41

Ministerstvo zdravotnictví zakázalo kvůli novým mutacím koronaviru vstup Čechů až na neodkladné výjimky do několika afrických a jihoamerických zemí. Od pátku do 11. dubna nesmí cestovat například do Brazílie, Jihoafrické republiky, Keni nebo na Zanzibar. (ČTK)

06:52

Parlament v Austrálii dnes schválil zákon, který nutí společnosti Google a Facebook platit australským mediálním společnostem za využívání jejich obsahu. Informuje o tom agentura Reuters.

07:03

Francouzská automobilka Renault zkracuje pracovní dobu zhruba 13 tisíc zaměstnanců v pařížském regionu, reaguje tak na propad v objednávkách vozů. Technici a pomocní pracovníci z okolí francouzské metropole budou mít až do poloviny srpna volné pátky. (ČTK)

07:13
 
07:24

Společnost Facebook dnes oznámila, že barmské armádě s okamžitou účinností zablokovala přístup ke stejnojmenné sociální síti a na Instagram. Informovala o tom agentura Reuters. Stalo se tak v atmosféře demonstrací proti vojenskému puči z 1. února.

07:34

Útočník Radek Faksa zaznamenal v NHL asistenci při výhře Dallasu na ledě Floridy 3:0, a připsal si tak třetí bod v této sezoně. Brankář David Rittich držel Calgary v Torontu ve hře dlouho s čistým štítem, ani jeho 37 zásahů ale nezabránilo prohře s Maple Leafs 1:2 v prodloužení. (ČTK)

07:51

V Německu testy ve středu prokázaly nákazu koronavirem u dalších 11 869 lidí, informoval dnes Institut Roberta Kocha. To je o necelých 1700 infikovaných více než před týdnem. Smrtelná bilance se za poslední den zvýšila o 385 na celkových 69 125. (ČTK)

08:02

V Česku ve středu přibylo 13 657 potvrzených případů koronaviru. Je to sice pokles proti úterý, ale zároveň je to zhruba o 2700 nakažených víc než před týdnem a jde o druhý nejvyšší denní nárůst od prvního lednového týdne. V nemocnicích bylo ke středě 6967 pacientů. (ČTK)

08:14
 
08:24

Spotřebitelská důvěra v Německu se poprvé za pět měsíců zvýšila, rostou naděje na zmírnění opatření proti koronaviru. Plyne to z průzkumu GfK. (ČTK)

08:35

Při sesuvu půdy v nelegálním dole na zlato přišli v Indonésii o život tři lidé a pět se pohřešuje. S odvoláním na místní představitele o tom dnes informovala agentura AP. Podle přeživších bylo v dole, který se nachází na ostrově Sulawesi, ve středu v době sesuvu 23 lidí.

08:46

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu opět zdražily, ceny stoupají od poloviny ledna. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 28,98 koruny. O 19 haléřů na litru zdražila naft, za litr teď řidiči dají průměrně 27,84 koruny. (ČTK)

08:56

Akcie amerického prodejce videoher GameStop ve středu opět prudce posílily a více než zdvojnásobily cenu. Vývoj překvapil i uživatele sociální sítě Reddit, kteří stáli za prudkým lednovým růstem titulu. Obchodování bylo dvakrát přerušeno, ale akcie rostly i po uzavření burz. (ČTK)

09:05
 
09:17

Prodeje léků na předpis v českých lékárnách a nemocnicích loni činily 71 miliard korun, což je meziroční nárůst o sedm procent. Rostl také zájem o volně prodejné léky a produkty pro zdravotní péči, kde prodeje proti roku 2019 vzrostly o 5,5 procenta na 26 miliard korun. (ČTK)

09:28

Britská skupina Morcheeba bude zahraniční hvězdou koncertu Národ sobě - kultura tobě, který se na podporu české kultury uskuteční 27. února Národním divadle v Praze. Ze svých domovů se její členové on-line připojí k více než 40 českým kapelám a zpěvákům. (ČTK)

09:40

Dvojce českého trhu Pivovarům Staropramen loni klesly prodeje v Česku meziročně o 2,4 procenta. Celkové prodeje v Česku i v zahraničí činily 3,19 milionu hektolitrů. Byly tak podobné jako předloni, kdy šlo o 3,2 milionu hektolitrů. (ČTK)

09:51
 
10:02

Generální štáb arménské armády vyzval premiéra Nikolu Pašinjana, aby i s celou vládou odstoupil. Pašinjan výzvu označil za pokus o vojenský převrat. (ČTK)

10:13

Celková ekonomická nálada podnikatelů a spotřebitelů na Slovensku letos v únoru, kdy země čelí silné druhé vlně koronavirové nákazy, klesla na minimum od loňského června. Nadále se prohluboval pesimismus hlavně v sektoru služeb, který výrazně ovlivnila karanténní omezení. (ČTK)

10:24

Podle odborů automobilky Škoda Auto je v tuzemských závodech Škody celkem 684 nakažených koronavirem. Jde o zatím poslední údaj k pondělnímu odpoledni, informoval dnes týdeník Škodovácký odborář. (ČTK)

10:34

Koronavirová krize loni snížila čistý zisk německé zajišťovny Munich Re o více než polovinu na 1,2 miliardy eur (31,3 miliardy korun). Nahlášených pojistných událostí v souvislosti s pandemií a s přírodními katastrofami bylo nejvíce od roku 2011. (ČTK)

10:45
 
10:55

Za nedávnou vlnou kybernetických útoků na francouzské nemocnice stojí mafiánské organizace, jež často pocházejí z východní Evropy, a nikoliv aktéři napojení na cizí státy. Podle agentury Reuters to dnes prohlásil francouzský ministr pro digitální technologie Cedric O. (ČTK)

11:06

Audioknižní trh v Česku loni vykázal meziroční nárůst o zhruba 12,4 procenta, a udržel si tak stoupající tendenci. Kvůli uzavření kamenných obchodů v důsledku pandemie klesl o více než 12 procent prodej fyzických nosičů, vzrostla ale digitální distribuce audioknih. (ČTK)

11:17

Americký prezident Joe Biden nařídil uvolnit dočasný zákaz vydávání některých víz a zelených karet, které umožňují cizincům legální trvalý pobyt v USA. Vydávání víz loni zmrazil Donald Trump, který tvrdil, že tímto krokem chrání během krize způsobené pandemií pracovní místa pro Američany. (ČTK)

11:28

Prezident Miloš Zeman vyjádřil v dopise šéfce barmské vlády Do Aun Schan Su Ťij hluboké znepokojení nad extrémně obtížnou situací, které musí v Barmě čelit. Připomněl, že Česko odsuzuje barmský vojenský puč, při kterém armáda svrhla vládu vedenou Su Ťij. (ČTK)

11:39
 
11:50

Australské aerolinky Qantas plánují od října obnovit mezinárodní letecké spoje. To už by očkovací kampaň proti covidu-19 měla být v zemi u konce. Společnost se kvůli protipandemickým opatřením dostala podobně jako jiné aerolinky do těžké krize. (ČTK)

12:01

Britský výrobce luxusních automobilů Aston Martin loni prohloubil ztrátu na 466 milionů liber (zhruba 14 miliard korun) ze 120 milionů liber v předchozím roce. Firma se loni podobně jako ostatní automobilky potýkala s negativními dopady šíření koronaviru. (ČTK)

12:10

Česko a Slovensko by mohly získat shodně 100 tisíc vakcín proti covidu-19 v rámci žádosti o vypůjčení očkovacích látek od ostatních členských států Evropské unie. Řekl to dnes státní tajemník slovenského ministerstva zahraničí Martin Klus. (ČTK)

12:21

Slovinská vláda pokračuje v tlaku na tiskovou agenturu STA, která se podle pozorovatelů znelíbila konzervativnímu premiérovi Janezi Janšovi. Agentura informovala, že vládní komunikační úřad jí opět zastavil financování, když odmítl zaplatit za služby poskytované v lednu. (ČTK)

12:31
 
12:42

Ekonomická nálada v eurozóně i v celé Evropské unii se v únoru zlepšila. Přispěl k tomu hlavně nárůst optimismu v průmyslu, ve službách a mezi spotřebiteli. Nálada v maloobchodním sektoru se však opět zhoršila. (ČTK)

12:52

Brisbane se přiblížilo pořádání letních olympijských her v roce 2032. Mezinárodní olympijský výbor právě toto australské město vybral jako preferovaného partnera pro vyjednávání o hostitelství nejbližší volné letní olympiády. (čtk)

13:03

Německé úřady dnes podnikly zásahy na několika místech v Berlíně a v přilehlém Braniborsku proti členům salafistické muslimské skupiny, jejíž činnost krátce předtím zakázaly kvůli podezření z náboženského extremismu. (ČTK)

13:14

Volební novela zachová 14 volebních krajů. Jejich nahrazení jedním volebním obvodem, jak to variantně navrhla vláda, je kvůli postoji Senátu mimo hru. Novela také přinese dva zvýšené limity pro vstup koalic do horní komory, uvedli to dnes Miloš Vystřil (ODS) a Radek Vondráček (ANO). (ČTK)

13:25
 
13:35

V Česku byla v jednom případě potvrzena nakažlivější jihoafrická mutace koronaviru, napsala ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví Peterová. (ČTK)

13:46

Předsedou Národní investiční rady, která je poradním orgánem Národního rozvojového fondu, se stal bankéř Pavel Kysilka. Rada je složena ze zástupců investorů, jimiž jsou Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka a Unicredit Bank, a státu. (ČTK)

13:56

Slovenská telekomunikační společnost Slovak Telekom je povinna zaplatit ve své zemi pokutu za zneužívání dominantního postavení na trhu, i když podobnou pokutu již dostala od Evropské komise. Rozhodl o tom Soudní dvůr Evropské unie, podle něhož nejsou potrestané prohřešky stejné. (ČTK)

14:07

Největší světová pivovarnická skupina Anheuser-Busch InBev letos počítá s výrazným růstem zisku i tržeb. Loni její výsledky zasáhly negativní dopady pandemie covidu-19. Loni se zisk propadl na 1,4 miliardy dolarů (zhruba 30 miliard korun) z 9,2 miliardy dolarů v předchozím roce. (ČTK)

14:19
 
14:30

Indická a pákistánská armáda se dohodly na zastavení přeshraniční palby v Kašmíru. Hodlají se napříště držet dosud často porušované dohody o klidu zbraní z roku 2003. Pokud bude nové ujednání platit, mohlo by to přinést uvolnění napětí v této militarizované himálajské oblasti. (ČTK)

14:42

Britská ministryně obchodu Liz Trussová se chce co nejdříve sejít se svým americkým protějškem a projednat zrušení cel na britské zboží. Krok je součástí snahy Londýna obnovit mezinárodní obchodní vztahy po definitivním odchodu z Evropské unie. (ČTK)

14:53

České poště v současnosti chybí kvůli koronavirové epidemii zhruba 650 zaměstnanců z celkem 14 500 lidí v doručovací síti. Zavřeno je 19 poboček z 3200, přičemž ve 13 případech jde o pošty provozované partnery. (ČTK)

15:05
 
15:16

Pokud sněmovna neschválí prodloužení nouzového stavu, pak vláda zváží vyhlásit nový, uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Právně i politicky je to jediná cesta, řekla. (ČTK)

15:28

Důvodem předběžného zrušení voleb vedení Českého olympijského výboru nebyl jejich formát, ale snaha Jana Šťovíčka a Zdeňka Ertla dostat se mezi kandidáty do výkonného výboru. S odkazem na právní rozbor soudních usnesení to uvedl výbor. (ČTK)

15:29

Vláda nová zpřísňující opatření dnes večer neschválí a ani nemůže, uvedla ministryně financí Alena Schillerová. Kabinet si je připraví a musí počkat na rozhodnutí sněmovny.

15:40

Zástupci akademické obce a Senátu dnes v pražské Nerudově ulici připomněli 73. výročí pochodu studentů za svobodu a demokracii na Pražský hrad 25. února 1948. (ČTK)

15:45

Horní komora podpořila senátorskou novelu o volbách do sněmovny, která počítá se zachováním 14 krajů a proporčním rozdělením poslaneckých mandátů. (ČTK)

15:50

Bývalý slovenský generální prokurátor Dobroslav Trnka a jeho syn ode dneška nemají povolený vstup na půdu Spojených států. Oznámil to šéf americké diplomacie Antony Blinken, který proti Trnkovi a jeho synovi použil loňský zákon o ministerstvu zahraničí a zahraničních operacích. (ČTK)

15:52

Prezident Miloš Zeman a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se na dnešní schůzce shodli, že v rámci zpřísňování opatření proti šíření pandemie není možné uzavřít průmysl a průmyslové podniky. Po schůzce to novinářům řekla Schillerová. (ČTK)

16:05

Muž z filmu V síti u ústeckého soudu uvedl, že si myslel, že komunikuje s dívkami ve věku 16 let. Protagonistky se vydávaly za dvanáctileté. (ČTK)

16:08

Úřad manhattanského prokurátora Cyruse Vance se dostal k finančním záznamům bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. S odvoláním na nejmenované zdroje obeznámené se záležitostí o tom informuje televize CNN

16:17

Dvě roušky jsou horší než jedna, respirátor chrání, ale musí být dobře upevněn, jinak jeho účinnost klesá. Nové nařízení vlády není šťastné, říká Vladimír Ždímal, vedoucí Oddělení chemie a fyziky aerosolů Akademie věd ČR.

16:29

Několik členských států EU informovalo Brusel o pokusech podvodných firem prodat vládám celkem 900 milionů dávek vakcín proti covidu-19 v hodnotě 12,7 miliardy eur (271,7 miliardy korun). (Reuters/ČTK)

16:34

Podpora podnikatelů postižených opatřeními proti koronaviru, se zdvojnásobí na 1000 korun denně, pokud jejich tržby klesly minimálně o 50 procent. (ČTK)

16:45

Testování z trusu zvířat prokázalo koronavirus u dvou lvů indických a gorilího samce Richarda, oznámila pražská zoo. Příznaky mají zatím velmi mírné. (ČTK)

16:45

Uvězněného ruského opozičního politika Alexeje Navalného eskortují z Moskvy do jiné věznice, uvedla právnička. Podle TASS neví, kam jejího klienta vezou. (ČTK)

16:52

Praktičtí lékaři, kteří se od března zapojí do očkování proti covidu-19, budou moci očkovat i rizikové lidi mladší 70 let, řekla koordinátorka Kateřina Baťhová. (ČTK)

17:08
17:20

Koruna dnes k euru ztratila dalších 16 haléřů na 26,18 korun za euro, projevují se obavy z covidové uzávěry země. Vůči dolaru mírně posílila na 21,42 korun za dolar. (ČTK)

17:25

Smartwings dnes po téměř dvou letech znovu vypravily v běžném provozu letadlo Boeing 737 MAX 8. Před dnešním letem do Malagy dopravce letadlo podle požadavků upravil a ve středu s ním úspěšně provedl ověřovací let. Do léta chce letecká společnost postupně nasadit i zbylých šest těchto letounů. (ČTK)

17:32

Pražská burza dnes navázala na středeční zisky. Index PX stoupl o 1,4 procenta na 1067,84 bodu. Zisk si připsala většina hlavních titulů v čele s Erste. (ČTK)

18:00

Dosud nejvyšší únorovou teplotu dnes naměřilo 20 stanic, skoro padesát překonalo rekord pro dnešek. Ve stanicích Byňov a Ropice bylo 20 stupňů Celsia. (ČTK)

18:11

Čínský lékový úřad oznámil, že schválil pro hromadné užití další dvě vakcíny čínské výroby proti covidu-19. (Reuters/ČTK)

18:25

O dotace z programu COVID gastro uzavřené provozovny mohou podnikatelé žádat do 15. března. MPO prodloužilo příjem žádostí, měl skončit 1. března. (ČTK)

18:37

Ceny ropy dnes mírně rostou, pomáhá jim pokles těžby v USA. Cena ropy Brent si připisuje 0,2 procenta a pohybuje se nad 67 amerických dolarů za barel. (ČTK)

18:49

Slovinská skokanka na lyžích Ema Klinecová se stala mistryní světa na středním můstku, Karolína Indráčková vylepšila 25. místem české maximum. (ČTK)

19:05
19:17

Dolar klesl během seance na sedmitýdenní minimum. Trh očekává zrychlení růstu a inflace. Euro si k dolaru připisuje půl procenta na 1,2224 USD. (ČTK)

19:31
19:50

Dovnitř budovy amerického Kongresu se při nepokojích 6. ledna dostalo asi 800 příznivců tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa. Takový odhad dnes prezentovala úřadující šéfka policejního sboru Kapitolu Yogananda Pittmanová při slyšení v jednom z výborů Sněmovny reprezentantů. (ČTK)

19:59

Twitter očekává, že do 2023 zdvojnásobí roční tržby, minimálně na 7,5 miliard amerických dolarů (161,4 miliard korun). Akcie firmy v reakci na oznámení stouply na rekord. (ČTK)

20:08

V Česku narůstá počet firem s dluhopisy, ve kterých mohou tisíce drobných nezkušených investorů přijít o peníze. S koronavirovými omezeními ekonomiky se může řada těchto společností dostat do problémů a s nimi i ti, kdo se nechali zlákat vidinou výhodného zúročení...

20:25

Prezident Hondurasu Juan Orlando Hernández odmítl tvrzení amerických vyšetřovatelů, že používal svou moc, aby kryl drogové kartely. Podle něj se ho překupníci snaží očernit. (Reuters/ČTK)

20:43
21:00

Kancelář Benjamina Netanjahua dnes pozastavila darování vakcín řadě států výměnou za diplomatickou podporu. Informoval o tom web The Times of Israel. Mezi státy, jimž Izrael poslal vakcíny, je i ČR. Jde o 5000 dávek očkovací látky Moderna a zaslány byly na žádost premiéra Andreje Babiše. (ČTK)

21:05

EU musí urychlit schvalování, výrobu a distribuci proticovidových vakcín, shodli se lídři zemí. Chtějí také vytvořit celounijní očkovací certifikát. (ČTK)

21:38

Summit EU odsoudil zacházení s ruským opozičníkem Navalným a požaduje jeho okamžité propuštění na svobodu, uvedl šéf Evropské rady Charles Michel. (ČTK)

21:50

TOP 09 povede do voleb předsedkyně Markéta Adamová Pekarová, která také bude v čele kandidátky v Praze. Výbor strany schválil kandidáty všech krajů. (ČTK)

22:10

V následujících třech týdnech je v Česku podle Babiše nutné co nejvíc omezit mobilitu lidí a kontakty mezi nimi. Nouzový stav je k tomu potřeba. (ČTK)

22:11

Karanténa bude kvůli dominujícím mutacím prodloužena z deseti dnů na původních 14 dnů, uvedl to dnes na tiskové konferenci po jednání vlády ministr Jan Blatný (ANO). (red)

22:16

Vláda počítá patrně od 1. března s uzavřením škol a školek vyjma dětí členů integrovaného záchranného systému a zdravotníků, uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). (red)

22:19

Striktnější opatření by vláda chtěla zavést patrně od 1. března, platit by měla tři týdny, uvedl dnes ministr Blatný. (red)

22:20

Nová mutace se velice rychle šíří i mezi dětmi včetně těch nejmenších, to vede k uzavření školek a škol, řekl Blatný. (red)

22:25

Česko od března spustí plošné testování ve firmách, řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Proplácet se budou čtyři testy na osobu za měsíc. V první fázi bude systém dobrovolný. (ČTK)

22:50

Americké akcie výrazně oslabily. Index Nasdaq má za sebou nejhlubší procentní propad za čtyři měsíce. Klesl o 3,52 procenta na 13.119,43 bodu. (ČTK)

22:52

Vláda jedná s Německem a Polskem o pomoci s pacienty s covidem-19. Po schůzi vlády to dnes řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). (ČTK)

23:15

Starosta New Yorku Bill de Blasio dnes vyzval k vyšetření obvinění ze sexuálního obtěžování, které proti jeho stranickému kolegovi a guvernérovi New Yorku Andrewovi Cuomovi vznesla jeho někdejší podřízená. Ta ve středečním článku popsala několik problematických epizod z let 2015 až 2018. (ČTK)

06:40

V Česku se prodlouží povinná karanténa z deseti na 14 dnů. Po včerejším jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Důvodem je šíření mutací koronaviru, které jsou nakažlivější. V Česku se rozšířila britská varianta, dnes byl potvrzen také první případ jihoafrické mutace. (ČTK)

06:55

Evropská unie prohlásila velvyslankyni Venezuely v Bruselu za nežádoucí osobu. Učinila tak v odvetě za středeční vyhoštění šéfky delegace EU v Venezuely. Vyhoštění Isabele Brilhanteové Pedrosové bylo podle EU "zcela neodůvodněné" a v rozporu s cílem EU rozvíjet vztahy a budovat partnerství s Venezuelou. (ČTK)

07:11

Zástupci vlády a opozice budou dnes před zasedáním Sněmovny jednat o nouzovém stavu. Kabinet žádá, aby Sněmovna zrušila své předchozí rozhodnutí a umožnila jeho pokračování do konce března, aby měla dostatek nástrojů pro boj s epidemií covidu-19. (ČTK)

07:26

Češi a cizinci s bydlištěm v Česku nemohou ode dneška cestovat až na neodkladné výjimky do několika afrických a jihoamerických zemí. Opatření ministerstva zdravotnictví reaguje na hrozbu zavlečení brazilské a jihoafrické mutace koronaviru na české území. (ČTK)

07:43

Spojené státy provedly v Sýrii vzdušné útoky na zařízení, která využívají milice podporované Íránem. Podle Pentagonu jde o odplatu za raketový útok z poloviny tohoto měsíce v Iráku, uvedla agentura AP. Podle AP šlo o první vojenskou akci administrativy amerického prezidenta Joea Bidena. (ČTK)

08:08

V Německu přibylo za den 9997 případů koronavirové nákazy a 394 souvisejících úmrtí. Vyplývá to z dnešních ranních statistik Institutu Roberta Kocha (RKI). Sedmidenní reprodukční číslo bylo ve čtvrtek večer na hodnotě 1,05, takže jeden infikovaný nákazu předá přibližně jednomu dalšímu člověku.

08:25
08:26

Přihlašování učitelů k očkování proti covidu začne 27. února, mají speciální kód. V pondělí 1. března se připojí senioři nad 70 let, potvrdilo ministerstvo zdravotnictví.

08:40

Epidemie covidu-19 si už v Brazílii vyžádala více než 250 tisíc úmrtí, což je druhý největší počet na světě. Jenom za poslední den zemřelo 1541 nakažených, což je druhý nejvyšší přírůstek od začátku pandemie. Nových případů koronavirové infekce hlásí země s 212 miliony obyvatel 65 998. (ČTK)

08:58

Letecká společnost Lufthansa přidává do svého letního letového řádu z Německa prázdninové destinace. Největší evropské aerolinky očekávají výrazné oživení poptávky. Sázejí na to, že očkování proti covidu-19 v kombinaci s testováním povede k uvolnění cestovních omezení, informovala agentura Reuters.

09:13

V Brně se potvrdila takzvaným sekvenováním jihoafrická mutace koronaviru u tří případů z mateřské školy. Na Twitteru to dnes uvedl ředitel laboratoře Elisabeth Pharmacon Omar Šerý. Jihoafrická mutace je výrazně nakažlivější a podle odborníků snižuje účinnost některých vakcín a léků na covid-19.

09:30
09:44

Lék bamlanivimab proti vážnému průběhu covidu dostala první pacientka. Thomayerova nemocnice oznámila, že ji po podání propustila bez komplikací domů. (ČTK)

09:56

Australský úřad pro bezpečnost civilní letecké dopravy se rozhodl, že zruší téměř dvouletý zákaz provozu letounů Boeing 737 MAX. Země je jednou z prvních v regionu Asie a Tichomoří, která takový krok učinila, uvedla dnes agentura Reuters.

10:14

Podle dat Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) je podle počtu nakažených za posledních 14 dní nejhorší situace ze zemí Evropské unie s velkým odstupem stejně jako před týdnem v České republice (1120 případů na 100 tisíc obyvatel). Za Českou republikou je s 703 případy Estonsko a Slovensko (526).

10:37

Americká společnost Airbnb, která zprostředkovává ubytování přes internet, loni vykázala kvůli pandemii a jednorázovým nákladům pro vstup na burzu ztrátu 4,6 miliardy dolarů (téměř 99 miliard korun). Tržby jí klesly o 30 procent na 3,4 miliardy USD. (ČTK)

10:47

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie dnes debatují o tom, jak vyvážit posilování obranné spolupráce s NATO a budování vlastních vojenských kapacit. Během druhého dne unijního videosummitu řeší mimo jiné otázku, jak posílit obrannou samostatnost evropského bloku s ohledem na rozpínavost Ruska či teroristické, kybernetické a hybridní hrozby. (ČTK)

11:00

Těžba ve zbylých dolech černouhelné společnosti OKD, které po tomto týdnu zůstanou v provozu, určitě neskončí v letošním roce. Nejbližší termín je podle něj konec příštího roku, oznámil ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Půjde podle něj o ekonomické a politické rozhodnutí. (ČTK)

11:18

České pobočce mobilního operátora T-Mobile loni klesl provozní zisk o 1,2 procenta na 11,37 miliardy korun. Tržby z mobilních i pevných služeb včetně prodeje telefonů a dalších zařízení stouply o 1,6 procenta na 28,3 miliardy korun. (ČTK)

11:30

Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, stoupl roce 2020 o 32,8 miliardy korun na 589,7 miliardy korun. Novináře o tom dnes informovala Asociace pro kapitálový trh (AKAT). Nejvíce peněz přibylo v akciových a smíšených fondech. (ČTK)

11:44

Společnost IAG, což je mateřský podnik aerolinek British Airways, má za loňský rok vinou pandemie rekordní provozní ztrátu 7,43 miliardy eur. Nový šéf koncernu Luis Gallego uvedl, že doufá v návrat cestování ve velkém stylu, výhled na letošní rok ale dnes firma nezveřejnila. (ČTK)

11:58

České dráhy objednaly pro kraje 33 nových motorových bezbariérových vlaků od polského výrobce PESA Bydgoszcz SA. Za vlaky zaplatí téměř tři miliardy korun. V případě zájmu krajů mohou dráhy v budoucnu odebrat až 160 těchto vlaků. 

12:16

Švýcarská ekonomika loni kvůli pandemii zaznamenala nejhlubší propad za desítky let, podle předběžných údajů se HDP snížil o 2,9 procenta. Oznámil to dnes Státní úřad pro hospodářské záležitosti. Ve čtvrtém čtvrtletí už ale ekonomika ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 0,3 procenta vzrostla. (ČTK)

12:29
12:37

Německá telekomunikační skupina Deutsche Telekom v loňském roce zvýšila čistý zisk o 7,5 procenta na 4,2 miliardy eur. Tržby společnosti poprvé překonaly hranici 100 miliard eur, a to díky převzetí amerického konkurenta Sprint. Vyplývá to z dnešní výsledkové zprávy podniku, který působí i v České republice.

12:48

Objem inzerce v tisku se loni kvůli koronavirové epidemii snížil v ceníkové hodnotě o více než 2,6 miliardy korun na 17,2 miliardy. Znamená to největší pokles mezi všemi typy médií. V prosinci meziročně klesla o pět procent na 1,61 miliardy korun. Vyplývá to z údajů Nielsen Admosphere.

13:00
13:14

Odsouzený předák ruské opozice Alexej Navalnyj si odslouží svůj více než dvouletý trest v trestanecké kolonii, kam už byl přeložen z vazební věznice v Moskvě. Potvrdil to dnes šéf ruské vězeňské služby (FSIN) Alexandr Kalašnikov.

tag reuters com 2021 newsml RC21ZL9KEJMJ 528823747

13:30

Státní zástupkyně Sylva Krützner má zaplatit peněžitý trest 360.000 korun za to, že neodvedla daň z příjmu získanou prodejem nemovitosti. Trestním příkazem o tom ve čtvrtek rozhodl Obvodní soud pro Prahu 5, uvedl dnes server SeznamZprávy

13:45

České aerolinie jsou v platební neschopnosti, dnes proto podaly u Městského soudu v Praze žádost o povolení reorganizace podle insolvenčního zákona. Cílem je záchrana podniku a nalezení řešení pro věřitele. Provoz nadále pokračuje, uvedly dnes ČSA. Podnik za loňský rok eviduje ztrátu 1,57 miliardy korun.

13:59

Nizozemský odvolací soud dnes dal za pravdu vládě a rozhodl, že zavedení nočního zákazu vycházení v rámci boje s epidemií covidu-19 bylo oprávněné. Zvrátil tak verdikt soudu nižší instance, který v zemi v posledních dnech působil zmatky, napsala agentura Reuters.

14:21

K očkování se budou moci přednostně zaregistrovat vedle učitelů i pracovníci dětských skupin, mikrojeslí, klokánků a podobných zařízení pro okamžitou pomoc dětem (ZDVOP). Na svém webu to dnes oznámilo ministerstvo práce. 

14:35
14:49

Uživatelům operačního systému Windows včetně nejnovějších verzí hrozí útoky hackerů. Windows 10 a Windows Server 2019 obsahují vážné zranitelnosti, které již začaly zneužívat některé škodlivé programy. Na většinu zranitelností Microsoft vydal opravy. Na svém webu to uvedl NÚKIB.

15:02

Evropská agentura pro léčivé přípravky doporučila použití kombinace protilátek a léků vyvinutých společností Regeneron Pharmaceuticals k léčbě covidu-19. Na základě prohlášení EMA rozhodnou o použití látek casirivimab a imdevimab jednotlivé členské státy Evropské unie, včetně Česka. (ČTK)

15:25

První velkokapacitní očkovací centrum v Karlovarském kraji v KV Areně je připravené na spuštění od 1. března. Zatím bude centrum v karlovarské hale fungovat v omezené míře, protože vakcín k očkování je stále nedostatek. Kapacitu očkování lze ale plynule navyšovat podle potřeby. (ČTK)

15:35

První dodávka antigenních testů pro školáky by měla dorazit podle plánu do neděle. Na dotaz ČTK to dnes ve sněmovně řekl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). 

15:50

Kvůli konci OKD může přijít o práci 4000 až 5000 lidí v subdodavatelském řetězci těžební firmy. Původní hypotézu potvrdil vedení Moravskoslezského kraje průzkum mezi místními firmami. Sdělil to hejtmanův náměstek Jakub Unucka (ODS). (ČTK)

16:05
16:10

Do Prahy dnes dorazilo prvních 5200 dávek vakcíny firmy Moderna, která se zatím do hlavního města nedistribuovala. Očkovat s ní se začne po víkendu. (ČTK)

16:20

Zakladatelé firmy BioNTech Ugur Şahin a Özlem Türeciová dostanou v Německu státní vyznamenání za to, že díky vývoji vakcíny proti covidu-19 významně pomohli v boji proti pandemii. (ČTK)

16:35

Sněmovna na popud opozice vybídla vládu k vyhlášení nového nouzového stavu. Opozice pokládá prodloužení současného nouzového stavu za právně pochybné. (ČTK)

16:40

Vláda vzala zpět část žádosti, v níž žádala sněmovnu, aby zrušila své rozhodnutí o zrušení nouzového stavu. Dál žádá o prodloužení nouzového stavu. (ČTK)

16:45

Čína má šanci do roku 2035 zdvojnásobit velikost své ekonomiky, jak to předpověděl prezident Si Ťin-pching. Řekla to analytička amerického finančního ústavu Bank of America Global Research Helen Čchiaová. Znamená to, že Čína by na pozici největší ekonomiky světa vystřídala USA. (ČTK)

16:48

Za hraniční kontroly si může Česko samo, pandemii podceňuje a nezvládá a pro ostatní je odstrašujícím příkladem. Řekl to německý vládní poslanec Krauss. (ČTK)

16:54

Pokud sněmovna neprodlouží nouzový stav, svolá ihned premiér Babiš vládu, která ho vyhlásí. Řekl to poslancům. Potřebuje, aby lidé omezili kontakty. (ČTK)

Andrej Babiš

17:15

Portugalsko, Španělsko a Madeira budou od pondělí patřit do červených zemí, tedy druhé nejrizikovější kategorie. Dosud byly mezi nejrizikovějšími. (ČTK)

17:22

Prezident podepsal pandemický zákon, který ministerstvu zdravotnictví a hygienickým stanicím umožní vydávat restrikce k omezení covidu-19. (ČTK)

17:28

Koruna pokračuje v oslabování k hlavním světovým měnám. Vůči euru klesla o tři haléře na 26,21 Kč/EUR, k dolaru oslabila o 20 haléřů na 21,62 Kč/USD. (ČTK)

17:32

Pražská burza se dnes vrátila k poklesu, index PX se snížil o 0,96 pct na 1057,60 bodu. Erste Bank po oznámení loňských výsledků ztratila přes 3 procenta. (ČTK)

17:38

MPO hledá možnosti pro zavedení povinného testování ve firmách, nejdřív ale musí být testů na trhu dost. Podle odborů by povinnost měl upravit zákon. (ČTK)

17:48
18:05

Americký dolar na devizových trzích posiluje vůči ostatním hlavním měnám. Těží zejména z rostoucích výnosů dluhopisů vlády Spojených států, které se pohybují poblíž ročního maxima. (ČTK)

18:22

Sněmovna podle očekávání odmítla vládě prodloužit současný nouzový stav. Kabinet tak podle premiéra Babiše bude muset vyhlásit nový nouzový stav. (ČTK)

18:40

V souvislosti s výbuchem v Ostravě-Hrabůvce policie zadržela podezřelého. Potvrdila i spekulace, že výbuch, který zranil 6 lidí, způsobila varna drog. (ČTK)

19:00

USA upustí od sporné části návrhu reformy globálních pravidel digitální daně, sdělila americká ministryně financí Yellenová svým protějškům z G20. (ČTK)

19:05

Česko podalo k Soudnímu dvoru EU žalobu na Polsko kvůli rozšiřování těžby v hnědouhelném dole Turów. V tiskové zprávě to dnes oznámilo ministerstvo životního prostředí. Praha Varšavě vytýká to, že v souvislosti s rozšířením těžby porušilo unijní právo.

19:12

Vláda schválila vyhlášení nového nouzového stavu od 27. února na 30 dní do 28. března, sdělil Babiš. Sněmovna dnes odmítla prodloužit stávající. (ČTK)

19:15

Sněmovna neschválila příspěvek až 370 Kč lidem v nařízené karanténě. Pro jeho prosazení chyběl vládní koalici jeden hlas. Zdrželi se tři poslanci ANO. (ČTK)

19:30

Sněmovna opět nerozhodla o senátním vetu novely, která zavádí až třímilionovou sankci pro podnikatele a firmy za porušování proticovidových restrikcí. (ČTK)

Pandemický zákon má umožnit podnikatelům žádat po státu odškodnění za omezení i v případě, že skončí nouzový stav.

19:55

Saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán schválil operaci s cílem zajmout nebo zabít novináře a kritika Rijádu Džamála Chášukdžího, který byl v roce 2018 zavražděn na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu. Uvádí to podle Reuters zpráva tajných služeb USA.

20:20

Evropské akcie oslabily. Panevropský akciový index STOXX 600 klesl o 1,6 procent na 404,99 bodu. Investoři vybírali zisky z akcií technologických firem. (ČTK)

20:40

Vláda USA uvalila vízová omezení na 76 saúdskoarabských občanů, které viní z vyhrožování disidentům, oznámilo americké ministerstvo zahraničí. (ČTK)

20:55

Indická ekonomika se ve fiskálním třetím čtvrtletí vrátila k růstu. Hrubý domácí produkt se v období říjen až prosinec meziročně zvýšil o 0,4 procenta po poklesu o 7,3 procenta ve druhém čtvrtletí a 24,4 procenta v prvním fiskálním čtvrtletí. (ČTK)

21:15
21:40

WHO vyzvala k odstranění bariér, které brání rychlejší produkci vakcín k očkování proti nemoci covid-19. Farmaceutické firmy by měly začít udělovat dobrovolné licence, pozastavit platnost svých patentů, a tím umožnit technologický přesun. (ČTK)

21:48

Vláda od pondělí na tři týdny výrazně omezí pohyb osob. Pro cesty do zaměstnání mimo okres bude potřeba například potvrzení zaměstnavatele. (ČTK)

21:49

Pro cesty k lékaři a na úřady mimo okres s bydlištěm bude nutné čestné prohlášení či formulář. Nákupy budou možné jen v rámci okresu, schválila vláda. (ČTK)

21:52

Vycházky a běh přes den budou od pondělí možné jen na území obce, nikoli celého okresu. Venčení psů v noci bude možné do 500 metrů od bydliště. (ČTK)

21:55

Návštěvy příbuzných v rámci okresu s bydlištěm podle nařízení vlády nebudou povolené, pokud nejde o zajištění nezbytných potřeb či nutné péče. (ČTK)

21:57

22:00

Ministerstvo zdravotnictví nařídilo zaměstnavatelům, aby vybavili zaměstnance ochranou dýchacích cest. V prodejnách, provozovnách či dopravě respirátory, jinde rouškami. (ČTK)

22:05

Ochrana dýchacích cest je podle nařízení ministerstva od 1. března povinná i na pracovišti. Výjimku mají jen lidé, kteří jsou v místnosti sami. (ČTK)

22:08

Dodržování omezení pohybu bude namátkově kontrolovat policie, a to včetně cest vlaky či autobusy. Nasazeno může být též až 5000 vojáků, řekl Hamáček. (ČTK)

22:15

Vláda asi na půlku zredukovala výjimky pro maloobchod a služby. Otevřené budou dál potraviny, lékárny, drogerie, optiky a výdejny zboží, řekl Havlíček. (ČTK)

22:25

Na provozy, u kterých vláda od pondělí do 21. března zakázala provoz, se budou vztahovat podle Havlíčka náhrady. Fungovat by měly jen čtyři programy. (ČTK)

22:27

Průmyslové firmy zůstanou podle Havlíčka od pondělí bez nových restrikcí. Začne v nich dobrovolné testování, které by se mělo brzy změnit na povinné. (ČTK)

22:40

Nikde jinde není právní rámec boje proti epidemii předmětem tak tvrdého politického boje, míní Hamáček. Podle Babiše opozice nedává konkrétní návrhy. (ČTK)

22:53

Premiér Babiš vyloučil možnost, že by do konce března měli skončit ministři zdravotnictví a zahraničí a že by si tyto resorty vyměnily ANO a ČSSD. (ČTK)

23:10
23:35

Americké ministerstvo spravedlnosti vzneslo v souvislosti s lednovým napadením sídla Kongresu obvinění proti více než 300 lidem a bezpečnostní složky zadržely nejméně 280 osob podezřelých z účasti na nepokojích. Oznámil to dnes úřadující náměstek ministra spravedlnosti, píše Reuters.

23:59

Americké akcie dnes uzavřely smíšeně. Technologické tituly částečně oživily z nejhoršího propadu za čtyři měsíce, což pomohlo k růstu indexu Nasdaq, který stoupl o 0,6 procenta na 13 192 bodů. Americký index Dow Jones kvůli ztrátám bank klesl o 1,5 procenta. (ČTK)

07:18

Nošení chirurgických roušek nebo respirátorů bude od 1. března povinné i na pracovištích. Spolu s výjimkou pro zaměstnance končí i pro ústavní činitele, i dosud ale roušku obě skupiny mít museli, pokud byli do dvou metrů jiné osoby. Výjimku budou mít jen lidé, kteří jsou v místnosti sami. (ČTK)

07:45

Zaměstnanci škol se ode dneška mohou registrovat na očkování proti covidu-19. Jako první by se měli do Centrálního registračního systému hlásit zejména učitelé a nepedagogičtí pracovníci ve věku od 55 let výš, případně ti, kteří zajišťují provoz otevřených škol. (ČTK)

08:00
08:18

Cestující přijíždějící do Polska z České republiky a Slovenska čeká ode dneška karanténa, nebudou-li mít negativní test starší nejvýše 48 hodin nebo očkování dvěma dávkami vakcíny proti covidu-19. Jde o jedno ze zostřených opatření, která si vynutil prudký nárůst případů nákazy koronavirem v Polsku i situace v Česku. (ČTK)

08:35

Americký prezident Joe Biden řekl saúdskoarabskému králi Salmánovi, že Saúdskou Arábii bude považovat za zodpovědnou za porušování lidských práv a Spojené státy oznámí výrazné změny ve vzájemných vztazích. Biden to uvedl v rozhovoru s televizní stanicí Univision. (ČTK)

08:48
09:00

Internetová makléřská společnost Robinhood plánuje v březnu tajně požádat o primární nabídku akcií. Uvedla to agentura Bloomberg. Společnost stojí za prudkým zájmem drobných investorů o nákupy akcií v poslední době. Podle zdrojů by žádost o vstup na burzu mohla být podána v příštích týdnech. (ČTK)

09:18

Reprodukční číslo ukazující rychlost šíření koronaviru v Česku stouplo na 1,22. Nad hodnotu 1,2 se údaj, který udává průměrný počet dalších nakažených od každého pozitivního, dostalo poprvé od 10. ledna. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví. Ministerstvo předpokládá, že číslo bude dál růst. (ČTK)

09:28

Zakladatelům BioNTech a vynálezcům vakcíny Pfizer Özlem Türeciové a Uğurovi Şahinovi bude uděleno nejvyšší německé civilní vyznamenání Spolkový kříž za zásluhy.

09:40
10:00

Americká Sněmovna reprezentantů dnes schválila návrh souboru opatření na podporu americké ekonomiky zasažené pandemií covidu-19 v objemu 1,9 bilionu dolarů (41 bilionů korun). O navrhovaném balíčku bude ještě hlasovat Senát. (ČTK)

10:12

Navrhovaný růst úhrad klientů za poskytování sociálních služeb vláda zřejmě nepodpoří, ale ani neodmítne. K předloze skupiny poslanců ze šesti klubů o uzákonění pravidelné valorizace jejich maximální výše po vzoru důchodů by se kabinet měl postavit podle podkladů na pondělní schůzi neutrálně. (ČTK)

10:30
10:40

Za první čtvrt hodinu se dnes k přednostnímu očkování proti covidu-19 zaregistrovalo 10 tisíczaměstnanců škol, po 50 minutách už systém evidoval 30 tisíc dokončených registrací. V současné době je tempo zhruba deset zapsaných učitelů za vteřinu. 

11:00

Novozélandské největší město Auckland čeká již od nedělního rána týdenní uzávěra, oznámila premiérka Jacinda Ardernová. Důvodem je jeden případ výskytu koronaviru zatím neznámého původu, napsala agentura Reuters. Hrozí však riziko, že infikovaná osoba komunitně nakazila mnoho dalších. (ČTK)

11:36
12:00

Ozbrojenci dnes propustili 42 lidí, včetně 27 studentů, které unesli minulý týden z internátní školy v nigerijském státě Niger. Oznámil to podle agentury Reuters guvernér státu v severní centrální části nejlidnatější africké země. (ČTK)

12:18

V Česku loni ubylo exekucí. Minulý rok v listopadu jich bylo 4,33 milionu, tedy o 145 800 méně než koncem loňského února. Od léta do podzimu klesl i počet lidí, kteří exekuce měli. Naopak se ale zvedla průměrná celková částka, kterou zadlužený musel splácet. (ČTK)

12:41

Ministerstvo zdravotnictví jedná o dodávkách remdesiviru přímo nemocnicím, dosud ho nakupovalo hromadně. Jediný v současné době schválený lék na covid-19 dosud dostalo 758 hospitalizovaných pacientů. (ČTK)

13:00
13:18

Česká správa sociálního zabezpečení dostala od začátku koronavirové epidemie téměř půl milionu žádostí o ošetřovné kvůli uzavřeným školám. Za minulý školní rok jich obdržela přes 312 700. Od září jich dorazilo zatím přes 143 300. (ČTK)

13:34

Plzeňský Prazdroj začal své zaměstnance testovat na koronavirus už dříve, přijal také další opatření, která mají zabránit šíření nákazy. Roušky a respirátory nosí zaměstnanci už od loňského jara, stejně tak na jaře pivovar snížil pohyb a potkávání zaměstnanců, řekl mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář. (ČTK)

14:30
14:57

Výraznější omezení mobility obyvatel, které vláda od pondělí zavedla v celé zemi, je reakcí na agresivnější britskou mutaci koronaviru a jedinou možností jak snížit sociální kontakty a zastavit rychlý přenos britské mutace, řekl dnes řekl karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN). (ČTK)

15:30

Ani peníze už nejsou hnacím motorem zaměstnanců nemocnic, kteří jsou vyčerpaní a potřebovali by si odpočinout. Ke zhodnocení roku pandemie koronaviru to ČTK řekl ředitel Nemocnice Kyjov Lubomír Wenzl. Například sestra z noční jde podle něj po hodině odpočinku místo domů na odběrové místo. (ČTK)

15:45

Arménský prezident Armen Sarkisjan odmítl odvolat náčelníka generálního štábu armády, jehož tento týden sesadil premiér Nikola Pašinjan. Oznámila to dnes prezidentská kancelář. Arménská opozice tento týden pořádala protesty, při nichž požadovala Pašinjanovo odstoupení kvůli výsledku bojů o Náhorní Karabach. (ČTK)

16:00

Německá opoziční krajně levicová strana Levice si do čela zvolila dvojici žen. Spolupředsedkyněmi se staly Janine Wisslerová a Susanne Hennigová-Wellsowová, které tak stranu povedou do voleb do Spolkového sněmu, plánovaných na 26. září. (ČTK)

16:15
16:30

Obyvatelé domova důchodců ve francouzském Bordeaux uspořádali demonstraci před svou rezidencí. Vadí jim, že doposud nebyli očkování proti covidu-19. Prefektura departementu Gironde slíbila, že zajistí vakcínu pro 150 klientů domova Les jardins d'Arcadie v co nejkratší době, píše list Le Figaro.

16:45

Britský kapitán ve výslužbě Tom Moore, který se proslavil po celém světě, když vybral na charitu určenou pro zdravotnický systém své země 33 milionů liber (996,4 milionu korun), byl dnes pohřben. Stoletý veterán druhé světové války zemřel 2. února po onemocnění covidem-19. (ČTK)

17:00

Pro obyvatele 63 obcí jihofrancouzského regionu Alpes-Maritimes, včetně letoviska Nice, platí po celý víkend přísná uzávěra a stejně tak tomu bude ve snaze zmírnit šíření covidu-19 i o příštím víkendu. Stejná opatření, která zakazují prakticky jakýkoliv pohyb mimo domov, platí po tento i příští víkend také v Dunkerku na severu Francie. (ČTK)

17:15

Univerzita Karlova připravila na březen akci darování krve nebo krevní plazmy pro léčbu nemocných s covidem-19. Do akce se mohou zapojit studenti, zaměstnanci i absolventi školy. Krev či plazmu mohou darovat na pěti místech v Praze. Dárci krve mohou směřovat i do Hradce Králové či Plzně. ČTK o tom informoval mluvčí univerzity Václav Hájek.

17:30

Vláda v pondělí zřejmě odmítne návrhy poslanců SPD, kteří chtějí podnikatelům postiženým vládními protikoronavirovými odvody odpustit zdravotní a sociální odvody. Odvody jim chce SPD odpustit na půl roku. Vláda ale v nesouhlasném stanovisku na vládním webu argumentuje hlavně tím, že podnikatelům pomáhá třeba kompenzačním bonusem. (ČTK)

17:45

Investiční společnost Berkshire loni odkoupila zpět své akcie za rekordních 24,7 miliard dolarů. Čistý zisk za 2020 jí klesl o 48 procent na 81,42 mld. dolarů. (ČTK)

18:00

V amerických státech rychle opadá zájem o testování na koronavirus v době, kdy začali odborníci projevovat optimismus k vývoji covidu-19. Mnozí si slibují hodně od očkování, ale Clemens Hong, který je odpovědný za testování v USA, řekl, že je stále nutné mít se na pozoru. (ČTK)

18:15

Policie bude kontrolovat auta na hranicích uzavřeného okresu Trutnov nejméně do nedělní půlnoci. Za celou dobu kontrol, které započaly 12. února, odepřeli policisté vjezd na Trutnovsko či výjezd z něj více než 4900 vozidlům, informovala dnes ČTK policejní mluvčí Magdaléna Vlčková. 

18:30

V Tunisu dnes přišly na shromáždění největší politické strany An-Nahda desítky tisíc lidí. Jak napsala agentura Reuters, šlo o největší manifestaci od revoluce v roce 2011. Jde o projev napětí mezi prezidentem Kaísem Saídem a největší politickou formací země, které vyvolal spor o personální změny ve vládě, jež by umožnily řešit vážné hospodářské a sociální problémy.

18:45
19:00

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) dnes požádal zdravotníky a pracovníky v sociálních službách, aby nezůstávali doma s dětmi kvůli zavřeným školám a školkám. Na pracovištích by chyběli. V odpolední tiskové zprávě hejtman uvedl, že kraj už organizuje fungování sítě krizových školek a škol. (ČTK)

19:20

Na Berounsku havarovalo odpoledne při nouzovém přistání ultralehké letadlo. Dva lidé se lehce zranili. Příčinou nehody byla zřejmě technická závada. (ČTK)

19:40

K očkování proti covidu-19 se dnes zaregistrovalo 93 tisíc učitelů a dalších pracovníků škol. Celkově už systém zaznamenal 1,5 milionu registrací. (ČTK)

20:00

Vyšetřování smrti policisty amerického Kapitolu Briana Sicknicka vede k člověku, který Sicknicka postříkal sprejem. Policista je jednou z pěti obětí lednového útoku příznivců bývalého prezidenta Donalda Trumpa na sídlo Kongresu. Dosud se mělo za to, že příčinou policistova úmrtí byla zranění způsobená úderem hasicího přístroje. (ČTK)

20:20

Zeman má od Putina slíbenou dodávku ruské vakcíny Sputnik proti covidu-19, uvedla Prima. Putina oslovil dopisem. Certifikace by mu stačila od SÚKL. (ČTK)

20:40

Na dodržování vládních omezení pohybu obyvatel mezi okresy bude v celé zemi dohlížet 26 tisíc policistů. Měli by hlídkovat na všech hlavních silničních tazích včetně dálnic. Podle policejního prezidenta Jana Švejdara by měly být kontroly namátkové. Dnes o tom informovala Česká televize.

21:00
21:20

Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu dnes vyzval ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), aby se novináři mohli i při nadcházejících vládních omezeních volně pohybovat na základě předložení novinářského průkazu

21:40

Ruská vakcína Sputnik V proti covidu-19 vykazuje při opětovném očkování účinnost i proti mutacím koronaviru. S odvoláním na ruské vědce to dnes oznámila agentura Reuters. Podle jejích zdrojů účinnost vakcíny prokazují dosud provedené testy.

22:00

Italská vláda dnes zpřísnila protipandemická opatření v pěti z dvaceti regionů. Po varování odborníků chce předejít šíření nakažlivějších mutací viru SARS-CoV-2. Nejpřísnější režim budou od pondělí mít poprvé od ledna dva jihoitalské regiony - Basilicata a Molise. (ČTK)

22:20

Za pátečním výbuchem na izraelské obchodní lodi v Ománském zálivu je pravděpodobně Írán. Oznámil to dnes izraelský ministr obrany Benny Ganc. Loď byla kvůli poškození nucena vydat se k nejbližšímu přístavu, kterým byla Dubaj, a tam je od dnešního rána. (ČTK)

22:40

Zemím Evropské unie se ve skladech hromadí vakcína společnosti AstraZeneca, nevyužitá mimo jiné kvůli odmítání veřejností, napsal dnes list Financial Times. Sedmadvacítka se přitom s touto farmaceutickou firmou pře kvůli zpoždění dodávek, připomíná britský hospodářský deník.

23:00
23:20

Vatikánský velvyslanec v Iráku, který připravuje březnovou návštěvu papeže Františka v této blízkovýchodní zemi, onemocněl covidem-19. Arcibiskup Mitja Leskovar byl klíčovou osobou při přípravě papežovy cesty a dnes agentuře Reuters oznámil, že i přes jeho nákazu se s návštěvou stále počítá. Papež je v Iráku očekáván od 5. do 8. března. (ČTK)

07:14

USA mají třetí schválenou vakcínu proti covidu-19. Regulátor FDA povolil očkování dospělých látkou od Johnson & Johnson, u níž stačí jedna dávka. (ČTK)

07:31

V podzimních volbách do Sněmovny podle bookmakerů hnutí ANO vítězství neobhájí. Na tuto variantu je aktuálně kurz 1,46:1, na výhru se dá sázet v kurzu 2,5:1. Největším favoritem na příštího premiéra je předseda Pirátů Ivan Bartoš (1,9:1) před současným předsedou vlády Andrejem Babišem (ANO, 2,5:1). (ČTK)

07:44

V Barmě dnes pokračují protesty proti nedávnému vojenskému převratu a s nimi i tvrdé represe vůči demonstrantům. V jižním městě Dawei podle informací agentury Reuters policie jednoho člověka zastřelila a několik dalších zranila.

07:58

Brazilské ministerstvo zdravotnictví v sobotu ohlásilo 1386 úmrtí spojených s nemocí covid-19 a 61 602 nově odhalených infekcí koronavirem. Brazílie tak pátým dnem v řadě zaregistrovala přes 1300 obětí a přes 60 000 potvrzených nákaz. (ČTK)

08:13

Po výrazném propadu na sklonku roku se lednový index spotřebitelských úvěrů vrátil nad šest procent. Průměrná sazba stoupla z prosincových 5,89 procenta na 6,1 procenta. Vyplývá to z indexu spotřebitelských úvěrů, který ČTK poskytla poradenská firma Broker Consulting.

08:29
08:32

Laboratoře v Česku v sobotu potvrdily 7798 případů koronaviru, zhruba o tisíc víc než před týdnem. Je to nejvyšší sobotní počet od 9. ledna. V nemocnicích je s covidem-19 ve vážném stavu dál přes 1500 pacientů. S nákazu se nyní potýká téměř 150 000 lidí. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

08:58

Policie v Hongkongu zatkla 47 prodemokratických aktivistů za spiknutí. Jedná se o dosud největší zatýkání na základě nového bezpečnostního zákona. (ČTK)

09:11

Objem přenesených dat v tuzemských mobilních sítích se loni zvýšil o 66 až 71 procent. Provoz v pevných sítích se pak zvýšil o třetinu až polovinu. (ČTK)

09:25

Koronavirová krize ovlivnila během roku i dění na silnicích. Aut v provozu po vypuknutí pandemie výrazně ubylo, což se například na jaře promítlo na zhruba třetinovém snížení počtu dopravních nehod. Volnější silnice ovšem mnohdy naopak zvýšily závažnost nehod. Cesty uvolnila především osobní auta. (ČTK)

09:36

Aktuální pandemická situace v Česku očima CNN.

09:51

Americkému ornitologovi se podařilo zdokumentovat vzácný úkaz "oboupohlavního" ptáka, když vyfotil kardinála červeného s napůl samčím a napůl samičím zbarvením. Jamie Hill tohoto jedince, který má část opeření zbarvenou červeně jako samec a část hnědě jako samice, zachytil v Pensylvánii.

10:06

Stavební firmy v ČR měly na konci loňského roku 18 286 zakázek za 199,8 miliardy korun, meziročně o 16,8 procent více. Hodnota byla nejvyšší od roku 2008. (ČTK)

10:36

Na demonstraci v Kodani proti vládním restrikcím zavedeným ve snaze bránit šíření koronaviru zatkla dánská policie v noci na dnešek osm lidí. Informovala o tom agentura AFP. Protestu v centru metropole se zúčastnilo zhruba 1200 lidí.

11:03

Turnov bude žádat o výjimku pro obyvatele obcí, které patří pod jeho správu. Omezení pohybu, které začne platit v pondělí v celé zemi, pro ně znamená, že by za případnými nákupy museli jezdit desítky kilometrů navíc. Turnov je v územním správním členění státu anomálií, patří pod něj obce ze tří okresů. (ČTK)

11:10
11:12

Prezident Miloš Zeman pro televizi CNN Prima News řekl, že uzávěra průmyslu by byla riskantní. Nebránil by se jí, ale zatím je podle něj důležité, aby zaměstnanci nosili roušky a byli testováni.

11:28

V Barmě dnes při protestech proti nedávnému vojenskému převratu zemřelo již nejméně sedm lidí, desítky jsou zraněny. Policie stovky lidí zadržela. (ČTK)

11:29

Ruská vakcína Sputnik by podle informací ruského velvyslanectví mohla dorazit v nejbližší době, řekl Zeman CNN Prima News. Nechal by se jí očkovat. Prezident je však již naočkován vakcínou od americké společnosti Pfizer a německé BioNTech.

11:49
11:53

Zeman svému kancléři Mynářovi odebral za přítomnost na fotbalovém utkání prémie a zkritizoval ho. Mynář podle něj uznal chybu a omluvil se. (ČTK)

12:00

Babiš zopakoval, že výměna ministra zdravotnictví není na stole. V CNN Prima News poznamenal, že Blatný možná nemá v okolí dost dobrých úředníků.

12:12

Odborář Středula je podle Babiše největším ohrožením české ekonomiky, je odtržen od reálného života firem a není skutečným reprezentantem zaměstnanců. Uvedl to v televizi CNN Prima News.

12:30
12:45

Babiš domluvil se saským premiérem dodávku 15 000 dávek vakcíny firmy AstraZeneca pro Cheb, Sokolov a Karlovy Vary, v pondělí by měly být rozvezeny. (ČTK)

13:03

Policie Babiše začátkem ledna informovala, že existuje člověk, který chce zastřelit jeho i jeho rodinu. Dotyčný člověk byl zatčen, řekl dnes premiér. (ČTK)

13:23

Vláda nemá připravenou systémovou nabídku odškodnění za koronavirová opatření, bude o ní ale co nejdříve debatovat, uvedla ministryně Benešová v pořadu Otázky Václava Moravce. (ČTK)

13:38

Odsouzený lídr ruské opozice Alexej Navalnyj dnes dorazil do vězeňské kolonie vzdálené asi 100 kilometrů východně od Moskvy, kde si má odsloužit svůj zhruba dvouapůlletý trest. Informovala o tom agentura RIA Novosti.

13:53
14:13

SÚKL vakcíny proti covidu registrovat nemůže, lze to jen centralizovaně v EU. Možností je výjimka MZ o použití neregistrovaného přípravku, uvedl ústav. (ČTK)

14:27

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) vyzval ke sdílené solidaritě mezi lidmi. V dnešním diskusním pořadu Partie na CNN Prima News zmínil, že v určitém momentu by například část mzdy lidí na home office, které krize zatím vůbec nepostihla, mohla jít jiným. Jak by systém fungoval, blíže nepopsal.

14:42

V Íránu zemřelo po onemocnění covidem-19 už přes 60 000 lidí. Oznámilo to dnes tamní ministerstvo zdravotnictví, podle nějž se od začátku epidemie nakazilo novým koronavirem více než 1,6 milionu lidí. Írán tak zůstává nejpostiženější blízkovýchodní zemí. (ČTK)

14:57
15:10

Členové protestní iniciativy Chcípl PES odmítají dodržovat vládní nařízení, pokud se alespoň na 14 dní nezavřou velké výrobní závody. Od pondělí 1. března tak zůstanou otevřené stovky restaurací, řekl dnes ČTK Jiří Janeček z iniciativy.

15:32

Finanční správa dnes spustila v rámci portálu Moje daně on-line služby finančních úřadů pro veřejnost. Portál nabídne on-line komunikaci s finančním úřadem bez nutnosti fyzické přítomnosti. Systém je podobný internetovému bankovnictví. Přes portál bude možné podat přiznání ke všem daním a každý poplatník v systému bude mít osobní daňový kalendář s upozorněním na blížící se daňovou povinnost. V systému bude také služba automatického vyplňování daňových formulářů. (ČTK)

16:03

Američtí astronauti Kathleen Rubinsová a Victor Glover dnes zahájili pracovní směnu vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), během níž mají stanici připravit na instalaci nových solárních panelů. Ve volném vesmíru budou pracovat zhruba šest a půl hodiny a za tuto dobu namontují upevňovací konzole a podpěry pro první dva nové solární panely, které má nákladní loď společnosti SpaceX doručit letos v červnu. (ČTK)

16:22

Faerské ostrovy nemají poprvé od loňského července ani jediný aktivní případ nákazy koronavirem. Poslední infikovaný opustil karanténu v pátek, a souostroví tak pyšně vyhlásilo, že je nově "covid-free" zónou. Napsala o tom dnes agentura DPA. (ČTK)

16:44

Izrael poskytne vakcíny proti nemoci covid-19 Palestincům, kteří pracují na jeho území nebo v židovských osadách na palestinském Západním břehu Jordánu. Oznámil to dnes styčný úřad, který zajišťuje spolupráci mezi Izraelem a palestinským okupovaným územím. Očkovací kampaň by se měla týkat asi 130 tisíc Palestinců. (ČTK)

17:06

Pasažéři, kteří odlétají z londýnského letiště Heathrow, musí napříště počítat s novým poplatkem 8,9 libry (kolem 270 Kč). Letiště, které má za sebou kvůli pandemii covidu-19 ztrátový rok a propad v počtu pasažérů, chce s jeho pomocí pokrýt náklady za služby, například za odbavení. Poplatek schválil britský Úřad pro civilní letectví (CAA). (ČTK)

17:38

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) vyzval ke sdílené solidaritě mezi lidmi. V nedělním diskusním pořadu Partie na CNN Prima News zmínil, že v určitém momentu by například část platu lidí na home office, většinou úředníků, které krize zatím vůbec nepostihla, mohla jít jiným.

17:53

Policie v Kazachstánu dnes zadržela desítky příznivců opozice, kteří v ulicích velkých měst demonstrovali proti politickým represím a žádali reformy a propuštění vězňů, které považují za politické. Ve středoasijské zemi bohaté na ropu je vládní strana Světlo vlasti (Nur Otan) u moci přes 20 let, opozice často využívá veřejné protesty ke sdělení svých postojů, píše agentura Reuters. (ČTK)

18:20

Írán odmítl nabídku Evropské unie na přímé rozhovory se Spojenými státy o dohodě o svém jaderném programu. S odvoláním na dva diplomatické zdroje o tom dnes informoval americký The Wall Street Journal (WSJ). (ČTK)

18:48

Policii bude s kontrolou dodržování nových restrikcí proti šíření koronaviru od úterý pomáhat 3834 vojáků a 270 příslušníků Celní správy. Policie bude dodržování zpřísněných vládních opatření o omezení pohybu, zakrývání úst a nosu a uzavření dalších obchodů a služeb hlídat od pondělí, odkdy na tři týdny platí. Dohromady bude nasazeno 30 tisíc lidí, řekl dnes novinářům náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. (ČTK)

19:19
19:42

Izrael dnes rozšířil pátrání po lodi, z níž před několika dny nedaleko jeho břehů unikla ropná látka a znečistila pláže od jižního Libanonu až po jih Izraele. Původně byl v podezření řecký ropný tanker Minerva Helen, na nějž Izrael poslal vyšetřovací tým. Ministerstvo ochrany životního prostředí dnes ale oznámilo, že tato loď za ekologickou zkázu odpovědná není. (ČTK)

20:12

Nejznámější kryptoměna bitcoin výrazně oslabuje. Podle webu Coindesk odepisuje přes osm procent a pohybuje se kolem 43 426 dolarů (asi 941 470 korun). (ČTK)

20:42
21:13

Vláda v pondělí projedná návrh, podle kterého by firmy s více než 250 zaměstnanci od 5. března musely povinně testovat. V pořadu Partie Terezie Tománkové na stanici CNN Prima News to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Firmám, které nebudou po zavedení povinnosti testovat, by mohla hrozit pokuta až 500.000 korun, uvedl premiér. Pro firmy s 50 až 250 pracovníky má povinnost platit od 12. března, uvedla večer Česká televize s odvoláním na ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO). (ČTK)

21:52

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) by mohla vakcínu farmaceutické firmy Johnson & Johnson (J&J) schválit na začátku března. V rozhovoru s televizí France 3 to dnes řekla francouzská ministryně průmyslu Agnès Pannierová-Runacherová. Distribuce přípravku by podle ní mohla začít na konci března, popřípadě na začátku dubna. Na rozhovor upozornila agentura AFP. (ČTK)

22:23

Tři německé spolkové země pošlou do České republiky 15 tisíc dávek vakcíny. Informovala o tom dnes televize MDR s odvoláním na saského premiéra Michaela Kretschmera. Očkovací látku pošle Sasko a Bavorsko, jež s Českou republikou sousedí, a k nim přiléhající Durynsko. (ČTK)

22:54

Slovensko od středy 3. března zavede obecný zákaz vycházení večer a částečně v noci, rozhodla na dnešním mimořádném jednání vláda premiéra Igora Matoviče v zájmu zpomalení šíření koronavirové infekce. V interiérech budov a také v hromadné dopravě by lidé měli povinně nosit respirátory kategorie FFP2. (ČTK)

23:30